Hoppa till huvudinnehåll

Får det lov att vara lite känguru eller krokodil?

Organisk och biodynamisk mat har blivit allmänt tillgänglig runt om i landet.
Organisk och biodynamisk mat har blivit allmänt tillgänglig runt om i landet. Organisk och biodynamisk mat har blivit allmänt tillgänglig runt om i landet. Bild: Yle, Haldin communication ingrid öhberg

Mitt nya land-korrespondenten Ingrid Öhberg bloggar om trender i Australien.

Trender i Australien

  • Australien är en av de största producenterna och exportörerna av kött i världen.
  • Idag är Australien en intressant mix av olika internationella matlagningsstilar och här kan hittas allt från kinesisk och japansk till afrikansk mat.
  • Snabbmatskedjan Burger King fick byta namn till Hungry Jack’s för att det ursprungliga namnet lät för ohälsosamt för australiensare.
  • Den traditionella australiensiska hamburgaren innehåller alltid kött och rödbeta.
  • Australiensare grillar alltid sitt kött, var det då jul eller påsk.

Mat har en lång historia i Australien. Bushfood som känguru, emu och krokodil har varit en hörnsten av australiensisk mat sedan tidernas början och är det ännu idag.

Kängurukött hittar man i nästan alla mataffärer och det är dessutom billigare än nötkött. Vid kusten har man alltid ätit fisk och skaldjur.

Idag kan man se ett stort inflytande av globaliseringen och organisk och biodynamisk mat har blivit allmänt tillgänglig runt om i landet. Bushfood har också igen börjat väcka intresse bland folk.

Också här på Guldkusten kan man tydligt se att folk idag är mer uppmärksamma på maten de äter. Istället för att köpa råvaror i vilken butik som helst, väljer många att handla på den lokala marknaden, där man kan köpa organisk och närproducerad mat.

Många nya restauranger har också öppnats, där menyn innehåller endast organiska matvaror och kaffet serveras från återanvända glasburkar.

Bra säger jag! Visst får man betala någon dollar mer för sitt kaffe när det serveras så, men för mig är ursprunget viktigare än priset och allt fler människor tänker som jag idag.

Fastän kött alltid varit en stor del av den australiensiska matkulturen har många restauranger valt att inte servera kött. De allra trendigaste matställena på Guldkusten är antingen vegetariska eller till och med helt veganska.

Där serveras nog vanlig mat som hamburgare och pizzor men allting är tillrätt utan produkter från djurvärlden. Istället för till exempel ost används ”ost” gjord av nötter. Och istället för grädde använder man grädde som gjorts av kokos.

Jag gillar kött och kunde inte leva utan och är alltid superskeptisk mot allting som heter veganskt eller vegetariskt.

Men mina vänner har lyckats ta mig till några sådana ställen och jag måste erkänna att jag definitivt blivit positivt överraskad varje gång jag ätit på en sådan restaurang.

Hur kan man få en sådan mat som inte innehåller något vettigt att smaka så bra? Ett mysterium för mig!

Maten är, och kommer alltid att vara en sak som är jättekänslig för trender. Igår var det inga kolhydrater, idag är det organiskt och vem vet vad det kommer att vara imorgon.

Utvecklingen av dessa trender tycks ändå gå mot det bättre. Man vill ha ren mat och vill gå tillbaka till samma råvaror som användes redan i början av tiderna. Så kanske vi är på väg mot det bättre!

Ingrid Öhberg