Hoppa till huvudinnehåll

Grönt ljus till en dyrare renovering av Åbo stadsteater

stadsteatern i Åbo.
Åbo stadsteater. stadsteatern i Åbo. Bild: YLE/Linus Hoffman stadsteatern i åbo

Prislappen för Åbo stadsteaters renovering landar på cirka 36,5 miljoner euro. Stadsfullmäktige gav efter omröstning grönt ljus för de nya kostnadskalkylerna under måndagkvällens möte. Renoveringen blir därmed betydligt dyrare än vad Åbo stad hade räknat med.

År 2012 trodde Åbo stad att renoveringen av stadsteatern skulle kosta drygt 25 miljoner euro, men redan i fjol blev det klart att renoveringen blir flera miljoner euro dyrare, eller cirka 32 miljoner euro.

Efter det startade staden en ny offertrunda för att sänka kostnaderna. Den offertrundan slutade dock med att renoveringen blir ännu dyrare, alltså totalt cirka 11,5 miljoner euro mer än vad man räknat med för tre år sedan.

Planen är att renoveringen ska inledas i sommar och att stadsteatern kan återvända till byggnaden via Aura å om drygt två år. Just nu huserar stadsteatern bland annat i Logomo.

Omröstningen slutade med 57 röster för att godkänna de nya kostnadskalkylerna och 7 röster emot. Nej-rösterna kom från stadsfullmäktiges 6 Sannfinländare samt från Pauli Kossila (Förnuftets Röst). Vid ett nej hade projektet skjutits upp med cirka ett halvt år.

En av de 57 fullmäktigeledamöterna som röstade ja var Maija Perho (Saml).

- Jag är lycklig över det här beslutet. Tyvärr har den slutliga kostnadsplanen ökat, men om man hade flyttat det här framåt igen hade det blivit ännu dyrare. Jag hoppas att stadsteatern nu kan flytta till nyrenoverade lokaler under hösten 2017.

"Man ska också ha kulturpolitik"

Renoveringen av stadsteatern i Åbo blir alltså mycket dyrare än vad staden hade räknat med från början.

- Det största skälet är det att den ursprungliga kostnadsplanen helt enkelt har varit för lågt räknad.

Varför tycker du att det är värt att lägga 36,5 miljoner euro på att renovera stadsteatern?

- Man ska också ha kulturpolitik. Man kan inte bara ha social- eller ekonomipolitik. Majoriteten här i stadsfullmäktige vill ha en bättre teaterbyggnad som fungerar och som är trygg för de som jobbar där.

- Tyvärr blir renoveringen dyr, men man borde ha renoverat stadsteatern redan för 20 år sedan. Nu får vi betala för att man hela tiden har flyttat fram renoveringen.

Läs också