Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

Sandra Wikstrand.
Alla barn får bidra till innehållet på Hajbo, men producenten Sandra Wikstrand säger att en del barn syns mera än andra. Max Polviander är skådespelare i sketchserierna BFF och Pinsam pappa. Sandra Wikstrand. Bild: YLE/Rolf Granqvist hajbowebbpresentation

– Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

Sandra Wikstrand.
Sandra Wikstrand är producent på Hajbo på Svenska Yle. Sandra Wikstrand. Bild: Yle/Rolf Granqvist hajbowebbpresentation
Hajbo är världens bästa pappersfigur som hälsar på alla lite för högljutt och intensivt. Han älskar pizza, är rädd för katter, har en stor släkt och en moster som heter Majbo. Ibland begränsar Majbo Hajbos skärmtid, men däremellan laddar han upp så många videor han hinner på adressen svenska.yle.fi/hajbo, på sin egen Youtubekanal Hajbo Oo och på Yle Arenan. Hajbo är dessutom webbplatsen svenska.yle.fi/hajbo:s maskot.
Christel Wunsch.
Christel Wunsch är redaktör på Hajbo. I förgrunden Albin Lundberg. Christel Wunsch. Bild: Yle/Rolf Granqvist hajbowebbpresentation

På svenska.yle.fi/hajbo samlas allt innehåll som görs för 8-13-åringar på Svenska Yle. Innehållet görs för webben och nätet först, eftersom det är där som målgruppen finns.
Eva Geberg.
Eva Geber är produktionskoordinator på Hajbo. Eva Geberg. Bild: Yle/Rolf Granqvist eva geberg
– Vi producerar hela tiden mycket nytt innehåll för svenska.yle.fi/hajbo och vi strävar efter att ha ett stort och angeläget utbud för denna målgrupp. En av våra viktigaste utgångspunkter är att aktivera och engagera barn i målgruppen, genom att de själva kan delta och aktivt bidra med åsikter och eget material. Vårt mål är att innehållet på svenska.yle.fi/hajbo ska bestå dels av barnens egen aktivitet och egna tankar, dels av det vi själva vill ge målgruppen, säger Wikstrand.

Finns där barnen finns

Albin Lundberg och Max Polviander.
Max Polviander och Albin Lundberg är några av de barn som medverkar i Hajbo. Albin Lundberg och Max Polviander. Bild: Yle/Rolf Granqvist max polviander
Hajbo vill skapa en interaktiv, producerande och mediekritisk publik.

– Det är viktigt för oss att finnas där barnen finns och inte enbart skapa ett ställe där vi hoppas att de ska konsumera vårt innehåll. Därför finns Hajbo närvarande på evenemang som ordnas för målgruppen, turnerar i skolor och träffar barn där. Dessutom har Hajbo ett konto på Instagram där maskoten Hajbo kan kommunicera direkt med de följare som finns där, säger Wikstrand.

Vanliga frågor om Hajbo

Hur väljer ni ut vilka skolor ni besöker?

När vi på Hajboredaktionen åker iväg på skolturnéer försöker vi välja skolor vi inte besökt förut, eftersom vi vill träffa så många barn som möjligt. Det är som regel så att vi ringer upp skolorna och frågar om vi får komma, men skolorna, och främst barnen själva, får gärna kontakta oss och bjuda in oss till deras skola, vi kommer jättegärna!

Var kan man hitta Hajboinnehållet?

svenska.yle.fi/hajbo
Instagram: @hajbooo

Mitt barn vill vara med i Hajbo. Hur gör jag då?

Barnet kan mejla redaktionen på hajbo@yle.fi eller skicka ett privatmeddelande till @hajbooo på Instagram. Om man har något man vill visa upp kan man lägga upp en video på t.ex. Youtube och skicka länken till hajbo@yle.fi.

Jag har feedback eller frågor då det gäller Hajbo, vem ska jag kontakta?

Sandra Wikstrand
sandra.wikstrand@yle.fi
0400-129522

Också på webbplatsen har målgruppen möjlighet att kommunicera med Hajbo genom att kommentera inslagen.

– Vi bjuder på allt från instruktionsvideor om hur man gör egna stopmotion-videor, trollar, ritar manga och spelar ukulele till diskussioner om självkänsla och om kroppens utveckling och musik. Genom att göra det hoppas vi kunna bidra till barnens mediefostran.

Andra exempel på vad Hajbo bjuder på är tips om hur du kan piffa upp ditt rum, dramaserien Brorsornas bok, en serie om Östersjön och hur havet mår, sketcher gjorda av barn, testa Minecraft och olika serier med anknytning till MGP, sångtävlingen för 8-15-åringar.

Barn medverkar som programledare

Hajbo har ingen egentlig vuxen programledare men redaktionen har valt att lyfta fram vissa barn lite extra så att tittarna får bli lite mer bekanta med några återkommande personer.

Albin Lundberg är en av dem som ofta förekommer i Hajbo. Han är bland annat programledare i serien Albins ord, där han förklarar olika modeord och förkortningar, som swag och yolo. Max Polviander syns bland annat som skådespelare i sketchserierna BFFoch Pinsam pappa.

Den ansvariga producenten för allt barninnehåll på Svenska Yle, Petra Holm, betonar barnens roll i Hajbo.

– Vi vill skapa idéer och innehåll tillsammans med barn och även ta fasta på barns alster och lyfta upp det barnen gör själva. Det finns en stor idérikedom och kreativitet bland målgruppen som vi önskar ta tillvara, säger Holm.

Skolbarnens egen webbplats

Hajbo skapades för att bli ett “paraply” för Svenska Yles innehåll för 8-13-åringar. Hajbo smygstartade hösten 2013. För att Hajbo på riktigt skulle bli barnens webbplats gjordes ingen reklam för webbplatsen via officiella kanaler som radio, tv eller skolor, utan kunskapen om att Hajbo fanns spreds från barn till barn.

I den allra första arbetsgruppen fanns redaktörerna Victoria Oscarsson och Maria Erikslund, genreproducenten Petra Holm och webbutvecklaren Mårten Seiplax. Under hösten 2013 kom Sandra Wikstrand med som producent och under 2014 började även Karin Berglund och Hans-Ove Lundqvist jobba med Hajbo.

De jobbar med Hajbo

Redaktionen finns på tre orter: Åbo, Vasa och Helsingfors.

Redaktörer: Rina Helenelund, Isa Skeppar, Karin Berglund, Hans-Ove Lundqvist, Sandra Strömvall, Christel Wunsch, Maria Erikslund

Producent: Sandra Wikstrand

Genreproducent: Petra Holm

Produktionskoordinatorer: Eva Geberg, Elisabet Kurtén, Jaana Kanko-Sjöholm

fr.v. Elina och Lisa
I maj 2015 inledde Hajbo nedräkningen inför sommarlovet med en sommarlovsjulkalender. Elina och Lisa testade fenomen ur kända sagor. fr.v. Elina och Lisa Bild: Yle hajbo sommarlovsjulkalender

hajbofabriken
Hajboredaktionen gör gärna skolbesök. Här tillverkar några elever Hajbomaskotar av papper. hajbofabriken Bild: YLE/Hajbo hajbofabriken

talkbattle
I Hajbos pratkamp, eller talkbattle, får barnen argumentera mot varandra i olika ämnen, som till exempel läxor, betyg eller städning. talkbattle Bild: Hajbo/YLE talkbattle

hajbo rapbattle logo
I Hajbos rapbattle inbjöds lärare att rappa mot varandra med argument för förträffligheten i det ämne de själva undervisade i. hajbo rapbattle logo Bild: YLE/Hajbo hajbo rapbattle logo

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Behöver du hjälp? Superhjälparna rycker ut med en hjälpande hand!

  Vuxna som behöver hjälp efterlyses!

  Vi behöver alla hjälp ibland, med små eller stora saker. Det svåra kan vara att be om hjälp när man behöver det. Barnprogrammet Superhjälparna efterlyser nu vuxna i hela Svenskfinland som behöver hjälp med olika saker - kanske just du har ett uppdrag som ett gäng barn kan hjälpa dig med? Eller känner du någon annan som behöver hjälp? Tipsa oss gärna!

 • Fyra barnprogram från Svenska Yle nominerade till Venlastatyett

  Vinnaren avgörs i en publikomröstning.

  Hela fyra barnprogram från Svenska Yle tävlar om en Venla 2018: Hittehatt, Strumpkören och Superhjälparna som visas i BUU-klubben samt dramaserien Steffi för ungdomar. Vinnaren i kategorin barn- och ungdomsprogram avgörs i en publikomröstning.

 • Vilka berättelser hjälper barnen?

  Bra sagor och barnfilmer hjälper att hantera det jobbiga.

  Vi vill skydda barnen. Leder detta ibland till att vi berövar dem möjligheten att spegla sig i berättelser där de känner igen sina rädslor, sin ensamhet och sin utsatthet?

Nyligen publicerat - Barn