Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

Sandra Wikstrand.
Alla barn får bidra till innehållet på Hajbo, men producenten Sandra Wikstrand säger att en del barn syns mera än andra. Max Polviander är skådespelare i sketchserierna BFF och Pinsam pappa. Sandra Wikstrand. Bild: YLE/Rolf Granqvist hajbowebbpresentation

– Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

Sandra Wikstrand.
Sandra Wikstrand är producent på Hajbo på Svenska Yle. Sandra Wikstrand. Bild: Yle/Rolf Granqvist hajbowebbpresentation
Hajbo är världens bästa pappersfigur som hälsar på alla lite för högljutt och intensivt. Han älskar pizza, är rädd för katter, har en stor släkt och en moster som heter Majbo. Ibland begränsar Majbo Hajbos skärmtid, men däremellan laddar han upp så många videor han hinner på adressen svenska.yle.fi/hajbo, på sin egen Youtubekanal Hajbo Oo och på Yle Arenan. Hajbo är dessutom webbplatsen svenska.yle.fi/hajbo:s maskot.
Christel Wunsch.
Christel Wunsch är redaktör på Hajbo. I förgrunden Albin Lundberg. Christel Wunsch. Bild: Yle/Rolf Granqvist hajbowebbpresentation

På svenska.yle.fi/hajbo samlas allt innehåll som görs för 8-13-åringar på Svenska Yle. Innehållet görs för webben och nätet först, eftersom det är där som målgruppen finns.
Eva Geberg.
Eva Geber är produktionskoordinator på Hajbo. Eva Geberg. Bild: Yle/Rolf Granqvist eva geberg
– Vi producerar hela tiden mycket nytt innehåll för svenska.yle.fi/hajbo och vi strävar efter att ha ett stort och angeläget utbud för denna målgrupp. En av våra viktigaste utgångspunkter är att aktivera och engagera barn i målgruppen, genom att de själva kan delta och aktivt bidra med åsikter och eget material. Vårt mål är att innehållet på svenska.yle.fi/hajbo ska bestå dels av barnens egen aktivitet och egna tankar, dels av det vi själva vill ge målgruppen, säger Wikstrand.

Finns där barnen finns

Albin Lundberg och Max Polviander.
Max Polviander och Albin Lundberg är några av de barn som medverkar i Hajbo. Albin Lundberg och Max Polviander. Bild: Yle/Rolf Granqvist max polviander
Hajbo vill skapa en interaktiv, producerande och mediekritisk publik.

– Det är viktigt för oss att finnas där barnen finns och inte enbart skapa ett ställe där vi hoppas att de ska konsumera vårt innehåll. Därför finns Hajbo närvarande på evenemang som ordnas för målgruppen, turnerar i skolor och träffar barn där. Dessutom har Hajbo ett konto på Instagram där maskoten Hajbo kan kommunicera direkt med de följare som finns där, säger Wikstrand.

Vanliga frågor om Hajbo

Hur väljer ni ut vilka skolor ni besöker?

När vi på Hajboredaktionen åker iväg på skolturnéer försöker vi välja skolor vi inte besökt förut, eftersom vi vill träffa så många barn som möjligt. Det är som regel så att vi ringer upp skolorna och frågar om vi får komma, men skolorna, och främst barnen själva, får gärna kontakta oss och bjuda in oss till deras skola, vi kommer jättegärna!

Var kan man hitta Hajboinnehållet?

svenska.yle.fi/hajbo
Instagram: @hajbooo

Mitt barn vill vara med i Hajbo. Hur gör jag då?

Barnet kan mejla redaktionen på hajbo@yle.fi eller skicka ett privatmeddelande till @hajbooo på Instagram. Om man har något man vill visa upp kan man lägga upp en video på t.ex. Youtube och skicka länken till hajbo@yle.fi.

Jag har feedback eller frågor då det gäller Hajbo, vem ska jag kontakta?

Sandra Wikstrand
sandra.wikstrand@yle.fi
0400-129522

Också på webbplatsen har målgruppen möjlighet att kommunicera med Hajbo genom att kommentera inslagen.

– Vi bjuder på allt från instruktionsvideor om hur man gör egna stopmotion-videor, trollar, ritar manga och spelar ukulele till diskussioner om självkänsla och om kroppens utveckling och musik. Genom att göra det hoppas vi kunna bidra till barnens mediefostran.

Andra exempel på vad Hajbo bjuder på är tips om hur du kan piffa upp ditt rum, dramaserien Brorsornas bok, en serie om Östersjön och hur havet mår, sketcher gjorda av barn, testa Minecraft och olika serier med anknytning till MGP, sångtävlingen för 8-15-åringar.

Barn medverkar som programledare

Hajbo har ingen egentlig vuxen programledare men redaktionen har valt att lyfta fram vissa barn lite extra så att tittarna får bli lite mer bekanta med några återkommande personer.

Albin Lundberg är en av dem som ofta förekommer i Hajbo. Han är bland annat programledare i serien Albins ord, där han förklarar olika modeord och förkortningar, som swag och yolo. Max Polviander syns bland annat som skådespelare i sketchserierna BFFoch Pinsam pappa.

Den ansvariga producenten för allt barninnehåll på Svenska Yle, Petra Holm, betonar barnens roll i Hajbo.

– Vi vill skapa idéer och innehåll tillsammans med barn och även ta fasta på barns alster och lyfta upp det barnen gör själva. Det finns en stor idérikedom och kreativitet bland målgruppen som vi önskar ta tillvara, säger Holm.

Skolbarnens egen webbplats

Hajbo skapades för att bli ett “paraply” för Svenska Yles innehåll för 8-13-åringar. Hajbo smygstartade hösten 2013. För att Hajbo på riktigt skulle bli barnens webbplats gjordes ingen reklam för webbplatsen via officiella kanaler som radio, tv eller skolor, utan kunskapen om att Hajbo fanns spreds från barn till barn.

I den allra första arbetsgruppen fanns redaktörerna Victoria Oscarsson och Maria Erikslund, genreproducenten Petra Holm och webbutvecklaren Mårten Seiplax. Under hösten 2013 kom Sandra Wikstrand med som producent och under 2014 började även Karin Berglund och Hans-Ove Lundqvist jobba med Hajbo.

De jobbar med Hajbo

Redaktionen finns på tre orter: Åbo, Vasa och Helsingfors.

Redaktörer: Rina Helenelund, Isa Skeppar, Karin Berglund, Hans-Ove Lundqvist, Sandra Strömvall, Christel Wunsch, Maria Erikslund

Producent: Sandra Wikstrand

Genreproducent: Petra Holm

Produktionskoordinatorer: Eva Geberg, Elisabet Kurtén, Jaana Kanko-Sjöholm

fr.v. Elina och Lisa
I maj 2015 inledde Hajbo nedräkningen inför sommarlovet med en sommarlovsjulkalender. Elina och Lisa testade fenomen ur kända sagor. fr.v. Elina och Lisa Bild: Yle hajbo sommarlovsjulkalender

hajbofabriken
Hajboredaktionen gör gärna skolbesök. Här tillverkar några elever Hajbomaskotar av papper. hajbofabriken Bild: YLE/Hajbo hajbofabriken

talkbattle
I Hajbos pratkamp, eller talkbattle, får barnen argumentera mot varandra i olika ämnen, som till exempel läxor, betyg eller städning. talkbattle Bild: Hajbo/YLE talkbattle

hajbo rapbattle logo
I Hajbos rapbattle inbjöds lärare att rappa mot varandra med argument för förträffligheten i det ämne de själva undervisade i. hajbo rapbattle logo Bild: YLE/Hajbo hajbo rapbattle logo

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn

 • Kom och se MGP-showen live på genrepet!

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio på lördag 6.10.

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio i Helsingfors. Genrepet visas på dagen kl. 13-16 och är identiskt med direktsända tv-finalen på kvällen.

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Distance Girls

  Distance Girls skrev sin låt på distans.

  Distance Girls som består av Mie Frostdahl, Moa Gripenberg och Felicia Sundström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alva

  Alva Eklund är finalist i MGP 2018.

  Alva Eklund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alina

  Alina Reinikainen är finalist i MGP 2018.

  Alina Reinikainen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.