Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby söker ny kommundirektör

Michael Djupsjöbacka, Kronobys kommundirektör
Michael Djupsjöbacka avgår den första december. Michael Djupsjöbacka, Kronobys kommundirektör Bild: Yle/Anette Forsström kronoby

En enig kommunstyrelse i Kronoby beslöt på måndag att kommunen ska lediganslå tjänsten som kommundirektör så snabbt som möjligt.

Hans-Erik Lindgren (SFP). Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist hans-erik lindgren
- Vi kan inte vara utan kommundirektör. Så snart som möjligt kommer vi att leta efter en ny kommundirektör genom att annonsera. Alternativet skulle ha varit att handplocka någon för posten, säger kommunfullmäktiges ordförande Hans-Erik Lindgren (SFP).

Förvånande besked

Fullmäktigeledamöterna blev tagna på säng när Michael Djupsjöbacka i torsdags meddelade att han går i pension den 1 december. Djupsjöbacka är 61 år och har varit kommundirektör i Kronoby i åtta år.

Djupsjöbacka har tidigare meddelat att han kommer att informera fullmäktige ett halvt år innan han avgår.

- Det gjorde han också, men vi hade nog alla förväntat oss att det skulle ske när han fyller 63 som är gängse pensionsålder. Både personal och förtroendevalda blev lika överraskade , säger Lindgren.

Tidpunkten inte optimal

I Kronoby kommun, mitt emellan två städer, finns det stora utmaningar säger Hans-Erik Lindgren som hoppas att Kronoby hittar en erfaren kommundirektör. Frågor som rör social- och hälsovården och kommunreformen är invecklade och stora förändringar sker i kommunerna. Därför är tidpunkten inte den bästa för att byta kommundirektör.

- Michael Djupsöbacka är mycket insatt och duktig med erfarenhet både som kommunsekreterare i Nykarleby och som kommundirektör i Kronoby. Det gäller att hitta en sökande som har erfarenhet av det kommunala. Det blir svårt för för en helt ny person att sätta sig in i dessa frågor, säger Lindgren.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten