Hoppa till huvudinnehåll

Mursis dödsdom står fast

Mohammed Morsi i de åtalades bås i rätten i Kairo.
Ner med militärväldet skanderade Mursi och de andra åtalade i rätten. Mohammed Morsi i de åtalades bås i rätten i Kairo. Bild: EPA/ALI MALKI / ALMASRY ALYOUM mohammed morsi

Egyptens första folkvalda president Muhammad Mursi dömdes ursprungligen till döden för att ha organiserat en massflykt från ett fängelse i Kairo under folkresningen år 2011.

Domen bekräftades i dag i högre instans, tillsammans med en livstidsdom för spionage.

Domarna mot det övriga andliga och politiska ledarskapet för den islamistiska politiska organisationen Muslimska brödraskapet står också fast, och varierar från långa fängelsestraff till dödsdomar.

Massflykt mitt i kaos

Mursi anklagas för att ha organiserat en massflykt där det också ingick mord på poliser.

Flykten ska ha ägt rum under de sista dagarna av folkresningen mot Hosni Mubarak. Det mesta tyder på att Mursi och hans medfångar helt enkelt gick ut ur fängelset utan motstånd.

Under folkresningens sista dagar försvann polisen från gatorna då det började bli uppenbart att Mubaraks tid vid makten led mot sitt slut.

Mursi ringde tv-kanalen al-Jazeera för att förklara situationen innan han och medfångarna lämnade fängelset.

I samtalet uppmanar han myndigheterna att komma till platsen, men enligt försvaret kom ingen för att se över läget och Mursi och de övriga fångarna lämnade fängelset.

Försvaret påpekade också att Mursi eller de andra bröderna inte gömde sig efter att de hade lämnat fängelset.

”Partisk process”

Domarna kan och ska nu överklaga, enligt Mursis försvarsadvokat.

Det verkar ändå inte finnas många som har följt med rättsprocessen mot Mursi och brödraskapets ledare som tror att högre rättsinstanser kommer att ändra på domen.

Abdel Fattah al-Sisi
Abdel Fatah al-Sisi lät avsätta Mursi efter massprotester och anklagas nu för att försöka göra sig av med politiska motståndare genom skenrättegångar. Abdel Fattah al-Sisi Bild: EPA / Khaled el-Fiqi al-sisi

Sammanlagt bekräftades idag 80 dödsdomar mot brödraskapets toppskikt, från ett rättsfall som bland annat Amnesty International beskriver som en fars och en skenrättegång.

Amnesty menar bland annat att de åtalade inte har tillåtits något trovärdigt försvar, och att bevisföringen mot dem inte håller streck.

Lång mörk natt

Största delen av de dömda har rymt utomlands efter statskuppen mot Mursi.

De var alltså inte närvarande för att höra domaren beskriva Muhammad Mursis tid vid makten som en lång mörk natt och statskuppen mot honom som en strålande soluppgång för Egypten.

Uttalandet lär inte göra mycket för att motbevisa dem som menar att hela processen mot Mursi var ett skådespel vars syfte är att krossa det en gång så mäktiga muslimska brödraskapet en gång för alla.

Sedan Mursi avsattes har över tusen av hans anhängare dödats - brödraskapet terrorstämplats, 40 000 anhängare fängslats och flera hundra dömts till döden i massrättegångar - som enligt FN saknar närhistoriskt motstycke i världen.

En av de icke närvarande dömda var den tidigare ministern och brödraskapets ansvariga för gruppens internationella relationer Yahya Hamid, som är i exil i Turkiet.

– Det här är sista spiken i den egyptiska demokratins kista, sa Hamid.

Mursi-anhängarnas protestläger i Kairo före det stormades av polis och soldater. Bild: EPA / Khaled el-Fiqi mursi

Avsattes under massprotester

Mursi valdes till president år 2012 efter den långvariga envåldshärskaren Hosni Mubaraks fall ett år tidigare.

Han var till en början mycket populär bland en stor del av folket, men bland en stor del av befolkningen växte missnöjet framförallt mot hans ekonomiska politik gradvis.

Arméchefen och den nuvarande presidenten Abdel Fatah al-Sisi lät avsätta och fängsla Mursi i samband med massprotester som krävde hans avgång i Kairo sommaren 2013.

Efter avsättandet samlades i sin tur hundratusentals Mursi-anhängare vid torget Rabaa al-Adawyia i Kairo för att kräva att Mursi skulle få återgå till presidentämbetet.

Efter flera veckors dödläge kvästes demonstrationen i en massiv och brutal operation, som krävde åtminstone 800 demonstranters liv.