Hoppa till huvudinnehåll

Programledarna inspireras av att jobba med barn

BUU-klubbens programledare ler mot kameran.
Gillar programledarjobbet. Från vänster Eva Fyrqvist, Staffan Gräsbeck och Jonathan "Jontti" Granbacka. BUU-klubbens programledare ler mot kameran. Bild: Yle/Anne Hämäläinen eva fyrqvist

Det bästa i livet är att vara barn. Det nästbästa är att jobba med barn, sammanfattar programledarna för BUU-klubben sitt roliga, inspirerande och utmanande jobb.

Hanna Enlund spelar in Undra sa flundra.
Hanna Enlund, programledare för Undra sa flundra. Hanna Enlund spelar in Undra sa flundra. Bild: Yle/Rolf Granqvist usfpress

Vanliga frågor om BUU-klubben

När får jag se min teckning på tv?

Vi visar teckningar varje onsdag i BUU-klubben och på onsdagarna kommer det också fram nya teckningar på webben. Det kan ta till och med någon månad från att man skickar sin teckning tills den visas upp i BUU-klubben. Svenska Yles barnredaktion får väldigt många teckningar på posten och vi öppnar och tittar på alla vi får, men vi hinner tyvärr inte visa varje bild på tv eller på webben. Teckningar kan skickas till adressen BUU-klubben, 00024 YLE.

Varför får jag inte julkalendern automatiskt hemskickad varje år?

Röda korset skickar ut kalendrar till sina medlemmar, och dessutom till någon mottagargrupp som sållas fram enligt olika kriterier varje år. Detta sker helt oberoende av Svenska Yles barnredaktion. Vi skickar sedan i vår tur ut kalendrar till dem som beställer av oss. Enligt lagen om personskydd kan vi inte upprätthålla ett arkiv med personuppgifter och adressuppgifter, och därför måste alla barnfamiljer tyvärr varje år beställa kalendrar på nytt.

Hur beställer jag julkalendern?

Information om hur du beställer julkalendern läggs ut på svenska.yle.fi/barn och på buu.yle.fi ungefär i mitten av november varje år.

Hur kan jag ge respons på programmen?

Tittar- och lyssnarrespons och frågor om programmen kan riktas till Svenska Yles publiktelefon 09-1480 4653 eller per e-post på adressen svenska@yle.fi eller buuklubben@yle.fi. Du kan också fylla i responsformuläret på webben svenska.yle.fi/respons

E-postadresser för de anställda på Yle fungerar enligt principen fornamn.efternamn@yle.fi.

Vem läser den e-post som skickas till BUU-klubben? Svarar ni på allt?

BUU-klubbsledarna går själva igenom all e-post som skickas via webben och till adressen buuklubben@yle.fi. Programledarna svarar i mån av tid och möjlighet förutsatt att avsändaren meddelar sin egen e-postadress.

När sänds BUU-klubben?

Barnprogram på svenska sänds varje dag på Yle Fem och två dagar i veckan Radio Vega.

På Yle Fem: BUU-klubben varje dag kl. 18. Söndagsprogrammet visas förutom klockan 18 också klockan 8.30 på morgonen.
I Yle Radio Vega: BUU-radion sänds i Radio Vega lördagar kl. 8.05 samt söndagar kl. 7.03

För vilken åldersgrupp är programmen avsedda?

Målgruppen för BUU-klubben är barn i åldern 3-7 år. Fokus kan variera mellan de olika serierna som visas, men tanken är att alla program ska lämpa sig även för de allra minsta.

Tar BUU-klubben emot besök?

BUU-klubben i Helsingfors tar emot gruppbesök från bland annat daghem och förskolor några gånger om året. BUU-klubben i Vasa har begränsade möjligheter att ta emot besök, men det lönar sig ändå att vara i kontakt om man är intresserad. Den som är intresserad att besöka BUU-klubben kan kontakta redaktionen på adressen buuklubben@yle.fi. Under besöket träffar man vanligtvis BUU-klubbsledarna och visas runt på Yle.

Mitt barn vill träffa BUU-klubbsledarna. Var kan barnet träffa dem?

BUU-klubben åker på en två veckor lång turné varje år inför julkalendern, ofta i mitten av november. Då brukar BUU-klubbsledare åka runt i Svenskfinland för att träffa barn och berätta om julkalendern. BUU-klubbsledarna uppträder och delar ut julkalendern i pappersformat till barnen. Första veckan rör sig BUU-klubbsledarna i Österbotten på ställen som är öppna för publik, på dagen ofta dagisgrupper och på kvällen föräldrar och barn. Veckan avslutas med öppet hus, BUU-dagen i Vasa. Andra veckan tillbringar BUU-klubbsledarna i södra Finland och veckan avslutas med BUU-dagen i Böle i Helsingfors.

Vi försöker i mån av möjlighet variera besöksorterna, men på vissa ställen är publiken så stor att vi återvänder varje år. När det närmar sig kan man hitta information om turnén på svenska.yle.fi/barn och buu.yle.fi. Det krävs varken biljetter eller förhandsbokningar. Redaktör Ann-Catrin Rosenberg ansvarar för turnén, ann-catrin.rosenberg@yle.fi.

Var kan man köpa BUU-klubbsskjortor, Bärtilskjortor och andra BUU-prylar?

Tyvärr kan man inte längre köpa dem. Däremot kan barn kan vinna dem då de deltar i olika tävlingar eller inspelningar.

BUU som i Barn, Ungdom, Utbildning

  • BUU-klubben fick sin början när Yles svenskspråkiga barnredaktion, som på den tiden hette BUU-linjen (Barn, Ungdom och Utbildning), ville profilera de svenskspråkiga barnprogrammen på Yle tydligare genom att ge dem en fast sändningstid och ett gemensamt namn.
  • Man bildade en arbetsgrupp inom barnredaktionen som bestod av Nina Granvik, Monica Vikström-Jokela, Anna-Maija Kalén och Barbro Björkfelt. Gruppens slutsats var att den ville skapa en gemensam klubb för alla barn som tittar på Yles svenskspråkiga barnprogram.
  • Klubben, BUU-linjens klubb, fick namnet BUU-klubben.
  • BUU-klubbens första klubbträff på tv ägde rum den 2 februari 1997. Programledarna hette Kim Svennblad och Mikaela ”Kicki” Strömberg. I början sändes tre av veckans fyra program direkt.
  • BUU-klubbens webbplats skapades 1999 av Kim Viljanen.
  • Den första BUU-turnén gjordes 2003 på initiativ av BUU-klubbens projektledare Sara Lampén, för att ge så många barn som möjligt chansen att möta BUU-klubbsledarna live.
  • BUU-klubben sänds varje dag klockan 18 i Yle Fem. Vill man titta på barnprogrammen efteråt finns de på Yle Barnens Arena och Yle Arenan på webben och som applikation för IOS-apparater. Yle Arenan finns också för Android och Windows Phone.
  • BUU-spelen finns på adressen buu.yle.fi. Dessutom finns en applikation som heter BUU-klubben för IOS- och Androidapparater.
Helsingforsbon Staffan Gräsbeck har jobbat som programledare för BUU-klubben sedan januari 2013, Karisbon Eva Fyrqvist började jobba med BUU-klubben i slutet av augusti 2014. Båda trivs, och räknar upp många fördelar med jobbet.

– Här kan jag använda mig av ett bra citat som jag läste en gång. “Det bästa i livet är att vara barn, det nästbästa är att jobba med barn”. Jag är tacksam att jag får jobba med att göra barn-tv eftersom det är så givande, utmanande och varierande, säger Fyrqvist.

Gräsbeck håller med – det är roligt att jobba med barninnehåll! Inte minst för att det är så mångsidigt.

– Förutom programledare är vi ju också redaktörer för BUU-klubben, vilket betyder att vi själva skapar allt innehåll som vi gör både i tv, radio och på webben. Att få samarbeta med inspirerande människor och kunna arbeta med förvånansvärt fria händer gör att man kan förverkliga alla möjliga konstiga idéer, säger Staffan Gräsbeck.

BUU-klubbsledarna är alltid sig själva framför kameran, de spelar inga roller.

– Jag utgår ofta från mina egna erfarenheter och minnen, och ibland har jag fått inspiration av bekanta barn eller folks berättelser som jag kan knyta in i en BUU-vecka, säger Fyrqvist.

Programledaren Jonathan "Jontti" Granbacka, presenteras i en separat intervju senare. Programledaren för Undra sa flundra heter Hanna Enlund.

Den fantastiska publiken

Det är ändå kontakten till BUU-klubbisarna som är grädden på moset i programledarjobbet, både via tv-rutan och i verkligheten.

Eva Fyrqvist säger att det är en fin känsla att veta att det är många därute som tittar och kan ta med sig av något hon säger eller gör, och när hon inser att det ämne som programledarna tagit upp i BUU-klubben motiverar till lek, pyssel eller diskussion även efter att programmet tagit slut.

– Med den tanken skriver jag mina manus, och belöningen kommer när någon liten hand rycker en i armen på tåget eller i matbutiken och säger “Det var jätteroligt när du klädde ut dig till troll, det gjorde jag också när jag hade maskerad på dagis”.

Också Gräsbeck gläds åt vetskapen om hur viktig BUU-klubben är för många familjer.

– Att ha en trygg rutin varje dag är något som både barnen och föräldrarna uppskattar. Det handlar inte bara om att titta på barnprogram, utan på många sätt känner jag mig delaktig i barnens uppfostran. Därför är det samtidigt inspirerande att göra innehåll för barn.

BUU-dag i Helsingfors och Österbotten

I november varje år ordnas dessutom en BUU-dag i Stora smedjan i Helsingfors och en i Vasatrakten. I samband med det brukar BUU-klubben åka på turné i Svenskfinland.

– Det är ett stort nöje att få träffa sin publik. Då kan man få uppleva att ens jobb har en inverkan, säger Gräsbeck.

– Då jag fick träffa alla 5000 glada ansikten på BUU-turnén insåg jag att det jag gör i rutan verkligen har en stor betydelse, säger Fyrqvist.

En kreativ fabrik utan pauser

Men alltid är det inte så lätt att göra innehåll för barn. Man kan uttrycka det så här: Det är svårt att göra det tillräckligt lätt.

– Jag tycker att det är en rolig utmaning att utveckla sitt berättande på ett sådant sätt att BUU-klubbisar kan ta till sig det man vill säga. Att formulera sig förståeligt för barn är minst lika utmanande som att formulera vetenskaplig text, bara motsatta poler. Att skala bort all onödig information för att komma direkt in på tanken man vill förmedla helt enkelt, säger Gräsbeck.

– Det är utmanande och givande att ta upp olika teman men att göra om dem så att ett barn kan ta del av innehållet. Det handlar om att visualisera och konkretisera det tema man behandlar, och ofta bära fram budskapet via lek, sång, dramatisering eller en egen personlig historia så att barnen kan relatera till ämnet, tillägger Fyrqvist.

För jobbet är väldigt kreativt, så till den grad att det ibland blir för mycket av det goda, säger Gräsbeck:

– I och med att BUU-klubben sänds varje dag kan det ibland vara tungt att hela tiden skapa nytt. En kreativ fabrik utan pauser. Då får man ibland förlita sig på att ens egen rutin och professionalitet räcker till för att bära en själv i mål.

Staffan Gräsbeck med en grammofon.
Staffan Gräsbeck. Staffan Gräsbeck med en grammofon. Bild: Yle buu klubben

Staffan Gräsbeck

När är du född?

1989

Var har du vuxit upp?

I Helsingfors, Munccatrakten. Under tonåren bodde jag med familjen några år i Grankulla innan jag flyttade hemifrån..

Var bor du nu?

Back to the roots – i Munksnäs

Familj?

Föräldrar och en yngre bror. Jag bor tillsammans med min sambo, Helene.

Vad annat har du jobbat med?

En hel del små medierelaterade projekt som kortfilmer och annat roligt. Under somrarna har jag jobbat som båtförare på små passagerarfärjor utanför Helsingfors. Inom mediebranschen har jag dessutom tidigare erfarenhet av bland annat reklam och flerkameraregi för opera. Jag har studerat manus och regi på Arcada och blev färdig medianom i december 2014, så någon hemskt lång tidigare arbetserfarenhet har jag inte.

Vad sysslar du med på fritiden?

Jag tycker om skärgården så om somrarna blir det en hel del skärgårdsliv, bland annat på segelbåten. Båtar pysslar jag annars också mycket med. Jag har varit sjöscout största delen av mitt liv. Racketsport är min grej, och jag motionerar gärna annars också. Mina vänner är mycket viktiga för mig, så dem träffar jag gärna. Och blir det lite tid över så vinner nog inget en riktigt påkostad middag som man själv lagat från grunden.

Vad brinner du för?

En riktig luciakandidatsfråga. Men om jag måste svara så är det väl att njuta av livet så mycket som möjligt både på jobbet och på fritiden.

Två BUU-klubbsledare halvligger på soffan
Eva Fyrqvist och Staffan Gräsbeck är programledare i BUU-klubben. Två BUU-klubbsledare halvligger på soffan Bild: Yle buu-klubbsledare

Eva Fyrqvist

Eva Fyrqvist sökte jobbet som programledare för BUU-klubben efter ett år mammaledighet. Hon blev peppad av sin tidigare lärare, programledaren Eva Kela, som tyckte att hon skulle passa som BUU-ledare. Här berättar Eva Fyrqvist mera om sig själv.

När är du född?

1987

Var har du vuxit upp?

Pojo, Raseborg

Var bor du nu?

Karis, Raseborg

Familj?

Sambon Jonny, Maya 2 år och en katt

Vad annat har du jobbat med?

Har sommarjobbat i simskola, på daghem, skött kusiner i Italien, i klädbutik i Fiskars, sålt saxar och yxor i Fiskars och som servitris. Sedan 2011, då jag blev medianom från manus- och regilinjen vid Arcada, har jag jobbat inom mediebranschen som frilansmedianom inom olika produktionsbolag. Inom produktionsbolagen har jag gjort program för Yle Fem, bland annat två somrar som produktionsassistent för “En svensk sommar i Finland”, redaktör för barnmusiktävlingen MGP år 2012, två säsonger som redaktör för talkshowen “En kväll med Anne och Hannah" och andra kortare jobb som scripta för BUU-klubben.

Vad sysslar du med på fritiden?

Yoga, simmar så ofta jag hinner, vandrar i skogen, klipper gräsmattan, målar, pysslar, träffar vänner och tillbringar tid med familjen.

Vad brinner du för?

Att förverkliga mig själv genom det jag gör. Jag brinner för att få vara kreativ och skapa. Skapandet kan variera, men att se en idé bli en färdig produkt är något av den bästa känslan som finns. Jag tycker också om att berätta historier med bild och i framtiden kan jag tänka mig göra längre dokumentära programserier, för barn och för vuxna.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP