Hoppa till huvudinnehåll

Vasa börjar vara redo för Suviseurat

Det fattas skyltar inne på mötesområdet och längs vägen. En del inredning saknas inne i tälten.

Sedan är det klart för 75 000 besökare när laestadianerna håller sommarmöte på Söderfjärden i Vasa sista helgen i juni.

30 markägare har hyrt ut sina åkrar och sammanlagt rör det sig om 200 hektar. Arbetet med att bygga upp tältstaden började första maj.

Inne på området finns det bland annat 12 kilometer staket, 270 stolpar med högtalare och 10 000 kvadratmeter tält.

Heikki Hurtig från Vasanejdens fridsförening (i mitten) i samtal med byggmästarna Perkkiö Jussa och Timo Uljas.
Heikki Hurtig (i mitten) från Vasanejdens fridsförening är med och ordnar Suviseurats möte i Vasa. Här i samråd med byggmästarna Jussa Perkkiö och Timo Uljas. Heikki Hurtig från Vasanejdens fridsförening (i mitten) i samtal med byggmästarna Perkkiö Jussa och Timo Uljas. Bild: Yle/Sofi Nordmyr timo uljas

Sommarmötet kallas Suviseurat.

- Suviseurat ordnas varje år och för fem, sex år sedan blev det klart att vi skulle vara på Söderfjärden i Vasa 2015. Vi ville vara här för att nå de svenskspråkiga med vårt budskap, säger Heikki Hurtig, Vasanejdens fridsförening.

Inget problem med våt mark

Trots att det är fråga om åkermark är det inte vätan som ställt till med problem för de hundratals talkoarbetarna.

- Ett tält på cirka 800 kvadratmeter blåste iväg 100 meter. Men en vecka senare hade vi ordnat ett nytt tält med mer inredning än det förra hade när det flög iväg, säger byggmästare Jussa Perkkiö.

Omsättningen för hela mötet ligger på 3-4 miljoner euro. Det mesta av arbetet sköts på talko, de enda anställda är byggmästarna Timo Uljas och Jussa Perkkiö.

Vasa stads invånarantal fördubblas under de fyra dagarna mötet hålls i slutet av juni.

- Vi ordnar service här för att slippa onödig trafik men vill någon ändå åka in till stan har vi ordnat bussar som kör en gång i halvtimmen, säger Hurtig.

Söderfjärden är känt för sitt rika fågelliv. På uppdrag av Närings-, trafik- och miljöcentralen har Suviseurat därför lagt upp bilder av sällsynta fåglar för att fågellivet inte ska störas.