Hoppa till huvudinnehåll

Finland är tryggare neutralt, anser president Putin

Presidenterna Niinistö och Putin i Novo-Ogarjovo.
Niinistö och Putin i Novo-Ogarjovo. Presidenterna Niinistö och Putin i Novo-Ogarjovo. Bild: Yle / Kerstin Kronvall sauli niinistö

Stämningen efter att presidenterna Niinistö och Putin hade samtalat i över tre timmar var sammanbiten. Presidenterna tackade visserligen varandra för konstruktiva samtal, men något resultat kunde de inte redovisa under sin korta presskonferens.

På en fråga om Putin har något besked till de finländare som oroar sig på grund av upprustningen och den ökade militära aktiviteten kring Östersjön gav presidenten ett rätt häpnadsväckande svar. Han betonade att Ryssland alltid kommer att reagera på nya hot i landets närhet. Det är Nato som närmar sig våra gränser, vi närmar oss inte deras, sa president Putin. Till Finland kom Putin med något som kan uppfattas som ett förtäckt hot.

- Finlands bästa garanti för säkerhet är fortsatt neutralitet, sade han.

Är EU-bidrag mutor?

Betalade Ryssland Ukrainas president Viktor Janukovytj för att han skulle låta bli att skriva under associationsavtalet med EU, frågade en journalist från en rysk tv-kanal. På det svarade president Putin med en slingrande utläggning om bidrag som Ukraina får från olika håll. Om han hade skrivit under associationsavtalet hade EU gett pengar till Ukraina, är också det mutor, frågade Putin. Man kan uppfatta svaret som ett ja på den ursprungliga frågan.

Båda presidenterna betonade vikten av att man följer Minskavtalet för att lösa krisen i Ukraina. Men ingen av dem berättade om de under sitt samtal hittade några nya sätt att verkligen se till att avtalet följs.

Inga genombrott

Redan före mötet stod det klart att Ryssland och Finland hade olika förväntningar. Rysslands president Vladimir Putin betonade handelsfrågor medan Finlands Sauli Niinistö uttryckligen ville tala om Krim och Ukraina. Niinistö använde för övrigt konsekvent ordet kris, inte krig, då han i Moskva talade inför pressen om Ukraina. Vilka frågor som sedan verkligen diskuterades vet med säkerhet bara de som satt i samma rum som presidenterna.

Det allmänna intrycket strax efter mötet var att resultatet var mycket magert. Inte ens president Putins långa och utförliga genomgång om de mångsidiga och goda kontakterna mellan länderna övertygade utan gav närmast en klang av Sovjetliturgi.

I Ryssland hade man före presidenternas möte låtit förstå att Finland kan komma att vika av från EU:s gemensamma linje för att öka handeln med Ryssland. President Niinistö konstaterade att handeln har minskat på grund av sanktionerna efter annekteringen av Krim och konflikten om Ukraina. När de frågorna är lösta ökar handeln igen, sade Sauli Niinistö.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes