Hoppa till huvudinnehåll

Microsoft sparkar Elop

Nokias vd Stephen Elop
Stephen Elop Nokias vd Stephen Elop Bild: Yle stephen elop

Nokias tidigare vd Stephen Elop lämnar Microsoft. Datorjätten uppger på sin webbplats att de gör ändringar i sin ledning.

Stephen Elop blev Nokias vd år 2010. Han arbetade innan det på Microsoft, och det gick genast rykten om att Elop skulle till Nokia för att kapa till sig bolagets mobiltelefonsbusiness.

Nokias mobiltelefoner såldes till Microsoft hösten 2013 för ett pris på 5,4 miljarder euro. Elop meddelade då att han lämnar Nokia och åtegår till Microsofts tjänst.

Elop har lett just den av Nokia köpta mobiltelefonsenheten vid Microsoft. Den har inte varit någon stor succé, utan gjorde en förlust på ungefär 1,5 miljarder euro under den förra redovisningsperioden.

Microsofts marknadsandel i smarttelefonerna är i nuläget närmast obefintlig.

Microsofts vd Satya Nadella kommenterar på bolagets webbsida, att han och Stephen Elop tillsammans konstaterat att det nu var rätt tid för Elop att avgå.

Vd Nadella anser att det är beklagligt att man förlorar Elops ledarskap och sade sig följa med intresse vart Elop hamnar härnäst.

Utöver Elop lämnar också Kirill Tatarinov och Eric Rudder Microsofts ledning. Ett avgångspaket kommer att skräddarsys för dem innan de slutar på Microsoft.

I våras kom information om att Stephen Elop ännu ifjol fick 25 miljoner euro i lön av Nokia.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes