Hoppa till huvudinnehåll

Oslo värst för tiggarna

Gatutiggare.
Gatutiggare. Bild: Yle/Marcus Rosenlund gatutiggare

Drygt hälften av de östeuropeiska tiggarna i Oslo har blivit utsatta för trakasserier. Situationen är värre i Oslo än i de övriga skandinaviska huvudstäderna.

Det norska Forskningsinstitutet Fafo har nyligen publicerat en rapport som bland annat bygger på intervjuer med tiggare i de skandinaviska huvudstäderna.

Situationen för tiggarna är värst i Oslo. Över hälften av de östeuropeiska tiggarna har blivit utsatta för trakasserier medan det i Köpenhamn och Stockholm rörde sig om en tredjedel.

Muntliga trakasserier är den vanligaste formen av trakasserier men det förekommer också våld och glåpord.

En fjärdedel av dom östeuropeiska tiggarna som identifierar sig som romer i Oslo uppger att de blivit sparkade, slagna eller att någon spottat på dem. En femtedel uppgav att någon kastat öl eller någon annan vätska på dem.

"Så kan vi inte ha det i den här staden"

En knapp tredjedel uppger att de blivit nekade inträde till butiker i Oslo och 40 procent säger att de inte fått panta flaskor. I Stockholm har 9 procent och i Köpenhamn 13 procent av dem som svarade blivit nekade inträde till butiker.

Flera av de intervjuade säger sig också vara väldigt försiktiga då de möter berusade människor.

Oslos borgmästare Fabian Stang säger sig vara mycket besviken.

- Ifall talen stämmer är det mycket synd. Så kan vi inte ha det i den här staden. Vi alla måste tänka på vårt egna beteende. Vi är alla ansvariga för våra egna handlingar, säger Stang till NRK.

Helsingfors fanns inte med i undersökningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes