Hoppa till huvudinnehåll

"Pojoviksbron borde öppnas vid behov"

Pojoviksbron i Ekenäs.
Pojoviksbron i Ekenäs. Bild: Yle/Marica Hildén pojovikens bro,Ekenäs

Fritidsbåtarna borde få passera under Pojovikens bro vid behov. Samhällstekniska nämnden i Raseborg vill nu ha svar på om processen som har lett till Trafikverkets begränsningar har gått rätt till.

Från och med vårsäsongen 2015 har Trafikverket infört begränsningar för när bron öppnas för fritidstrafik.

Enligt de nya bestämmelserna öppnas den inte enbart för fritidsbåtar på vardagar mellan klockan 6:30 och 8:00 och mellan 16:00 och 18:00.

Oklarheter i processen

Men samhällstekniska nämnden vill nu att Trafikverket ger besked om staden borde ha beretts möjlighet att ge ett utlåtande om begränsningarna. Om så har skett vill nämnden veta vem som har gett det utlåtandet.

- Vi är förvånade eftersom vad vi känner till har varken samhällstekniska nämnden eller stadsstyrelsen beretts tillfälle att uttala sig om förändringarna, säger nämndens ordförande Werner Orre (SFP).

- Vi vill veta hur sådana här saker ska gå till och om allt har gått enligt bestämmelserna.

Inga begräsningar behövs

Fullmäktigeledamoten Ulf Heimberg (SDP) hade lämnat in en motion där han föreslog att bron skulle öppnas för fritidstrafik enligt en viss tidtabell under sommaren.

Men nämnden beslöt enhälligt att motionen inte föranleder några åtgärder.

Enligt Orre är det onödigt att begränsa när bron kan öppnas för fritidstrafik.

- Jag ser inget större behov av det, säger han. Trafikverket finns i Tammerfors och jag undrar hur bra tjänstemännen känner till de lokala förhållandena.

Enligt honom skulle det vara bäst att återgå till det tidigare systemet där bron öppnades vid behov och då det var lämpligt.

Tills frågan är utredd är det i alla fall Trafikverkets tidtabell som gäller.

Läs också