Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare poserade med nynazister på begravningsplatsen i Borgå

Olli Immonen.
Olli Immonen. Olli Immonen. Bild: olliimmonen.net olli immonen

Finska motståndsrörelsen vallfärdade till begravningsplatsen i Borgå för att hedra sin hjälte. Med fanns en sannfinländsk riksdagsledamot.

Eugen Schaumans grav på begravningsplatsen i Borgå fick drygt 20 besökare på tisdag kväll. Det var Finska motståndsrörelsen som besökte graven.

Enligt rörelsens egna ord bekänner den en nationalsocialistisk världsåskådning.

Med i gruppen fanns sannfinländaren Olli Immonen, som har varit riksdagsledamot sedan år 2011. Immonen är också ordförande för den nationalistiska organisationen Suomen Sisu.

Immonen publicerade ett foto på uppvaktningen på sin Facebooksida på tisdagen.

På Olli Immonens Facebooksida kan man se gruppen posera framför Eugen Schaumans grav. Immonens bildtext översatt: "Minnesstunden för Eugen Schauman samlade en stor deltagarskara. Tack till alla som var med. Vi gör det här på nytt nästa år!"

En okänd tecknares version av mordet.
Bilden föreställer Schauman som skjuter Bobrikov. Det är okänt vem som är upphovsperson till bilden. En okänd tecknares version av mordet. Bild: CC nikolaj bobrikov

Skotten i senaten

Uppvaktningen skedde på årsdagen för ett av de mest uppmärksammade morden i Finlands historia.

Den 16 juni 1904 sköt Eugen Schauman den ryska generalguvernören i Finland, Nikolaj Bobrikov. Strax efteråt sköt Schauman sig själv.

Schauman dog på platsen, senatshuset i Helsingfors. Bobrikov dog en dag senare på sjukhus.

  • Mässling skapar rubriker — men Finland har klarat utmaningarna perfekt

    THL gläds åt ökande vaccinationstäckning.

    Mässling har varit en mycket omtalad sjukdom de senaste månaderna. Flera fall av mässlingssmitta har noterats i Finland, och enligt Världshälsoorganisationen WHO går den globala kampen mot farsoten knackigt - under 2018 ökade sjukdomsfallen i hela världen med cirka 50 procent.

  • Lindvall och Kuuttinen sprintmästare i FSSM

    Österbottniska åkare dominerade under första tävlingsdagen.

    Jennie Lindvall från IF Åsarna och Patrik Kuuttinen från IF Minken får titulera sig förbundsmästare. De tog hand om guldmedaljerna då FSSM körde i gång med sprint i klassisk stil på fredagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland