Hoppa till huvudinnehåll

Svenska rehabiliteringen i fara i Härmä

Andrei Ianchine och Jan-Erik Hagfors vid Härma Rehab & Spa.
Andrei Ianchine och Jan-Erik Hagfors vid Härma Rehab & Spa. Andrei Ianchine och Jan-Erik Hagfors vid Härma Rehab & Spa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist jan-erik hagfors

Regeringen vill spara drygt 20 miljoner euro på arbetsrehabiliteringen och nu tvingas Härmä rehab säga nej till klienter som redan fått sina kallelser.

Det finns bara ett ställe i landet där man kan få arbetsrelaterad rehabilitering på svenska, och det är i Härmä dit 800 finlandssvenskar åker varje år för sådan vård. Från september i år kan det bli slut på den här verksamheten.

Skylten längs vägen i Härmä.
Skylten längs vägen i Härmä. Bild: YLE/Marcus Lillkvist härma rehab & spa

Regeringen drar åt kranarna och vill spara drygt 20 miljoner euro. Andrei Ianchine, överläkare och ansvarig för den svenska verksamheten vid Härmä Rehab Center, är uppbragd:

- Eftersom vi fick veta att bägge nuvarande program slutar och att det inte finns ersättande verksamhet från nästa år så känns det nu chockartat. Det är svårt att beskriva hur det kommer att påverka verksamheten. Det blir enormt negativt, säger Andrei Ianchine och fortsätter:

- Det finns beräkningar som säger att två av tio som lyckas med sin arbetsrehabilitering bekostar det hela. De bekostar alltså de resterande åtta som kanske inte lyckas.

Sju års arbete gav ingenting

De två formerna för arbetsrehabilitering förkortas Aslak och Tyk. Efter ett långt utredningsarbete på sju år var det tänkt att de två formerna skulle dras in och ersättas av en ny form; Aura som skulle träda in vid årsskiftet.

Men den nya regeringen vill spara 20,6 miljoner euro genom att slopa Aura-stödet för arbetsrelaterad rehabilitering. Häromdagen fick man i Härmä reda på att FPA drar in stöden redan vid utgången av augusti.

- Klienterna har redan fått sina brev och väntar på att de ska få komma till Härmä och alla andra ställen där rehabiliteringen ges. Nu måste vi informera dem om att de tyvärr inte kan komma på grund av regeringens politiska beslut, säger Jan-Erik Hagfors, vd för Härmä rehab & spa.

Misstänker att FPA inte kan göra så här

Enligt Hagfors kan FPA:s åtgärd tolkas som avtalsbrott, och han säger att jurister kommer att utreda frågan. Tuula Ahlgren, utvecklingschef på FPA, kommenterar saken så här:

- Jag fick ett klart besked om att vi inte kommenterar avtalsfrågor.

Blir en gladiator?

En av de som är på plats i Härmä just nu för individuell fysioterapi är ålänningen Camilla Eriksson.

Camilla Eriksson får fysioterapi av Ann-Catrin Jansson.
Camilla Eriksson får fysioterapi av Ann-Catrin Jansson. Camilla Eriksson får fysioterapi av Ann-Catrin Jansson. Bild: YLE/Marcus Lillkvist camilla eriksson

- Konditionen har blivit sämre. Jag är här för att komma igång och få lite mer motion, och bli en riktig gladiator kanske.

Hur viktigt är det här för dig?

- Det är väldigt viktigt. Man blir ju bara äldre.

Fysioterapeuten Ann-Catrin Jansson är en av de 23 som jobbar på den svenska enheten. Hon är lite orolig inför framtiden.

- Det blir säkert förändringar till hösten. Men det lönar sig inte att oroa sig för mycket, säger hon.

Läs också