Hoppa till huvudinnehåll

Terho: Immonen får välja sitt umgänge på sin fritid

Den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho.
Sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho. Den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho. terho

Den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonen poserade med nynazister på begravningsplatsen i Borgå. Sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho säger att det inte är riksdagsgruppens sak vem Immonen umgås med på fritiden.

Svenska Yle ringde till Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo som inte över huvud taget ville kommentera händelsen.

Den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho säger att partiet inte kommer att vidta några åtgärder.

- Ledamot Immonen har som privatperson deltagit i en medborgarorganisations tillställning, inte som en representant för den sannfinländska riksdagsgruppen. Riksdagsgruppen har alltså inget att göra med händelsen.

Kommer ni att vidta några åtgärder?

- De personer som Immonen umgås med på fritiden hör inte direkt till riksdagsgruppen och jag kan inte på något sätt blanda mig i det eller straffa honom för det.

Inte heller Soini vill kommentera

Svenska Yles ekonomiredaktör Mårten Wallendahl försökte få en kommentar av Sannfinländarnas ordförande Timo Soini, som inte ville kommentera saken.

- Därför att det är gruppordföranden som kommenterar, säger Soini

Men nog har du väl något ansvar att kommentera?

- Det har jag inte, därför att vi har gjort ett beslut i partistyrelsen om att det är gruppordföranden som kommenterar saker som handlar om ledamöterna.

Alltså inget svar?

-Nej, han har ansvaret, säger Soini och syftar på Sampo Terho.

Det var på tisdagen som Finska motståndsrörelsen vallfärdade till begravningsplatsen i Borgå för att hedra sin hjälte Eugen Schauman. Med fanns den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonen som publicerade en gruppbild på sin Facebooksida.

Enligt Finska motståndsrörelsens egna ord bekänner den en nationalsocialistisk världsåskådning.

Läs också