Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomarna hittar fortfarande till biblioteket

Minna Rinta-Valkama är ansvarig för barn- och ungdomsavdelningen på Vasa stadsbibliotek.
Minna Rinta-Valkama är ansvarig för barn- och ungdomsavdelningen på Vasa stadsbibliotek. Minna Rinta-Valkama är ansvarig för barn- och ungdomsavdelningen på Vasa stadsbibliotek. Bild: Yle/Joni Kyheröinen minna rinta-valkama

Det är inte så farligt som det verkar. Det tror Minna Rinta-Valkama om bibliotekens dalande besökarsiffror.

Kring 200 000 besökare färre på tio år. Det säger siffrorna över biblioteksbesökarna i Vasa. Men är det faktiskt hela sanningen?

Egen teori

Minna Rinta-Valkama är ansvarig för barn- och ungdomsavdelningen på huvudbiblioteket i Vasa. Och även om hon medger att besökarna blivit färre med åren tror hon att det inte är så grymt som det verkar.

- Det är antal besök som räknas. Vi vet inte hur många enskilda personer som besöker biblioteket, säger Rinta-Valkama.

I stort sett samma antal besökare som tidigare men de besöker inte biblioteken lika tätt som under tidigare år. Det är alltså teorin.

Vasa har nu en bibliotekscykel. På bild informatiker Anna-Maija Koskimies-Hellman.
Vasa har nu en bibliotekscykel. På bild informatiker Anna-Maija Koskimies-Hellman. Vasa har nu en bibliotekscykel. På bild informatiker Anna-Maija Koskimies-Hellman. Bild: Vasa stad bibliotekscykel

- Man kan ju numera reservera och förnya sina lån via nätet, säger Rinta-Valkama.

För 10 år sen kom folk fortfarande till biblioteket inte bara för att låna, utan också för att använda datorerna och surfa på nätet.

- Men nu har folk så bra förbindelser hemma och de flesta har internet i mobilen. Därför behöver de inte komma till biblioteket.

Lånen ökar på barn- och ungdomsavdelningen

Lånen har inte minskat i takt med besöken. Ser man på barn- och ungdomsavdelningen är utvecklingen rent av den motsatta.

Vad beror det på?

- Mycket har att göra med att vi har informatiker som jobbar med skolorna och berättar om biblioteket.

Förutom informatikerna försöker man locka folk med pop up bibliotek, föreläsningar, sagostunder och förstås litteraturfestivalen LittFest.

Farligt att spara

Sparkraven hänger över Vasa stad och biblioteken finns med på sparlistan. Rinta-Valkama har förståelse för att alla måste delta i spartalkot.

- Men det blir lätt en nedåtgående spiral. Påverkas till exempel öppethållningstiderna blir det färre besökare och då kan man igen se över tiderna...

Så här långt har sommaren varit bra. Det kalla vädret driver folk till att låna böcker.

- Men så är det inte alltid. September och oktober brukar vara väldigt bra när man ser på antalet lån.

Numera har biblioteket utöver en bokbuss också en bibliotekscykel. Med den kan man till exempel cykla till stranden eller en lekpark.

Läs också