Hoppa till huvudinnehåll

"Blåbärsskörden blir dålig i Österbotten"

Blåbärsblom i mängder i mellersta Österbotten.
Blåbärsblom i mängder i mellersta Österbotten. Blåbärsblom i mängder i mellersta Österbotten. Bild: YLE/Marcus Lillkvist blåbärsblom

Blomningen är rekordstor, men skörden väntas ändå bli dålig. Försommaren har varit så kall att pollineringen av blåbären inte har lyckats. Det säger bärexperten Jan Håkans i Petsmo.

Jan Håkans är jordgubbsodlare i Petsmo i Korsholm, men han handlar också med vilda bär. Ett otränat öga kunde tro att vi har en god blåbärssäsong att se fram emot.

- Det stämmer att blomningen har varit rekordbra. Men det har varit riktigt dåligt med pollineringen. Och utan pollinering blir det inga bär. Vänta och se en vecka. Blåbären kommer att trilla av, säger Jan Håkans.

Dåligt flygväder för insekter

Jordgubbsodlare Jan Håkans
Jan Håkans. Arkivbild. Jordgubbsodlare Jan Håkans Bild: Yle/Pia Lagus jan håkans
Till skillnad från jordgubbarna, som är självpollinerande, kräver blåbären att bli uppsökta av humlor eller skogsbin. Men den kalla och blåsiga försommaren har inte varit gynnsam för insekterna, och därför har pollineringen till stor del uteblivit, enligt Jan Håkans.

- Det gäller alla delar av landet utom sydvästra Finland där det har varit varmare. Undantagen är de platser där det är lite varmare och mer lä.

Jan Håkans köper också upp lingon, men han kan inte säga något om hur lingonskörden blir - inte ännu.

"Normal sommar, trots allt"

I fjol den här tiden - liksom året innan - kunde Håkans redan sälja jordgubbar ut sitt land. Men inte i år.

- Det har varit för kallt. Jag hoppas kunna börja skörda inför nästa helg.

Men det hänger inte Håkans läpp för.

- Jag vill ändå påstå att det här är en rätt så normal sommar. Vi har haft två riktigt goda år på raken, så vi har hunnit glömma hur det brukar vara.

Enligt Yle Pohjanmaa har försommaren varit ovanligt mulen. I Närpes, där man noga följer med solljuset, har man uppmätt 30 procent mindre solljus än normalt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten