Hoppa till huvudinnehåll

Borgå stad samarbetsförhandlar

Kvinna sitter och jobbar vid dator med ett svankstöd.
Förmånshandläggarna har behörighet också för kontorsarbete. Kvinna sitter och jobbar vid dator med ett svankstöd. Bild: Yle/Marie Söderman svankstöd

Borgå stad har inlett samarbetsförhandlingar med förmånshandläggarna av utkomststöd.

Orsaken är att Folkpensionsanstalten (FPA) kommer att ta hand om beviljandet och utbetalningen av grundläggande utkomststöd från början av år 2017. Borgå stad blir kvar med en del av utbetalningen av kompletterande utkomststöd och därtill utbetalningen av förebyggande utkomststöd.

FPA tar över

Borgå stad har åtta förmånshandläggare och en byråsekreterare. En av förmånshandläggarna samt byråsekreteraren har också andra kontorsuppgifter. Förmånshandläggarnas arbetsuppgifter upphör när FPA tar över utbetalningen. Samarbetsförhandlingar inleddes med förmånshandläggarna den 11 juni.

Förmånshandläggarna har i regel behörighet också för diverse kontorsarbeten, säger personaldirektör Anu Kalliosaari.

– När kontoristtjänster blir lediganslagna i stadens organisation, bör arbetet i första hand erbjudas åt förmånshandläggare. Därtill bör alla sådana arbeten som i övrigt motsvarar förmånshandläggarnas utbildning, yrkeskunskaper eller erfarenhet erbjudas åt förmånshandläggarna, säger Kalliosaari.

Godkänd lagförändring

Förmånshandläggarnas utbildning, kunnande och arbetserfarenhet kartläggs i samband med samarbetsförhandlingarna. Förhandlingarna fortsätter i september.

Bakgrunden till förändringen är behovet av att minska stadens uppgifter och skyldigheter.

Riksdagen godkände ändringarna i lagen om utkomststöd i mars.

Läs också