Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien slog Costa Rica i VM – Sverige tackar

Tamires (L) and Andressa (C) break up the attack of Costa Rica's Melissa Herrera
Brasilien slog Costa Rica i E-gruppen. Tamires (L) and Andressa (C) break up the attack of Costa Rica's Melissa Herrera Bild: EPA dam-vm i fotboll 2015

Trots vissa svårigheter spelar Sverige åttondelsfinal i damernas fotbolls-VM i Kanada. Sverige blev trea i D-gruppen efter USA och Australien men det räckte nätt och jämnt för en plats i slutspelet.

De fyra bästa grupptreorna tog sig vidare från gruppspelet, och Sverige var en av dem tillsammans med Colombia, Holland och Schweiz. Men det satt hårt åt. Om Brasilien inte hade besegrat Costa Rica hade Sveriges VM varit över. Och hur nära var inte det? Väldigt nära. Raquel Fernandes sköt 1-0 till Brasilien i den 85:e minuten, vilket blev slutresultatet. Det innebar att Sverige går vidare till åttondelsfinal som den fjärde bästa grupptrean av sex.

– Det är den tuffaste dagen i ens karriär. Man kan inte påverka något och så sitter man där och lägger hela sitt VM i Brasiliens händer. Det är skönt att det är över för den här dagen vill jag aldrig mer uppleva, säger mittfältaren Caroline Seger till SVT Sport.

Sveriges motstånd i åttondelsfinalen är stenhårt: Tyskland har vunnit EM-guld i de sex senaste EM-turneringarna. Dessutom vann landet VM-guld 2003 och 2007.

Men också Sverige har meriter att falla tillbaka på: VM-brons 2011 och 1991 samt VM-silver 2003. I EM-sammanhang har Sverige vunnit ett guld och tre silver.

Trots det hårda motståndet tror den svenska målvakten Hedvig Lindahl ändå på seger.

– Det var någon som nämnde vem vi får om vi går vidare, och att det är Tyskland. Men dem tar vi, kände vi. Vi har mött dem så många gånger och det är väl dags att vi tar dem i ett mästerskap. Det känns hoppfullt, säger Hedvig Lindahl enligt svt.se.

Hoppa över Twitterpostning

I nattens matcher i Kanada vann England över Colombia med 2-1 medan Frankrike besegrade Mexico med 5-0 i F-gruppen. Det innebar att Mexicos VM slutade här.

E-gruppen vanns alltså av Brasilien som i nattens match slog Costa Rica med 1-0. Sydkorea som besegrade Spanien med 2-1 blev grupptvåa. För Costa Ricas och Spaniens del fick VM ett för tidigt slut.

Åttondelsfinalerna kör i gång på lördag och sänds på TV2 samt på Yle Arenan. Kolla in matcherna via Arenans sändningslista.

lördag 20.6 åttondelsfinal
söndag 21.6 åttondelsfinal
måndag 22.6 åttondelsfinal
tisdag 23.6 åttondelsfinal

fredag 26.6 kvartsfinal
lördag 27.6 kvartsfinal
lördag 27.6 kvartsfinal
söndag 28.6 kvartsfinal

onsdag 1.7 semifinal
torsdag 2.7 semifinal

lördag 4.7 bronsmatch
måndag 6.7 final

Åttondelsparen i VM:

Kina - Kamerun
USA - Colombia
Tyskland - Sverige
Frankrike - Sydkorea
Brasilien - Australien
Japan - Holland
Norge - England
Kanada - Schweiz

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport