Hoppa till huvudinnehåll

Dansk Folkeparti mot skrällseger i Danmark

Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dah
Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dah Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dah Bild: EPA/ Keld Navntoft dansk folkeparti

Det blir regerings- och statsministerbyte i Danmark enligt Danmarks Radios prognos. Enligt den tar det blåa blocket hem 93 mandat mot 82 för det röda blocket.

Om prognosen håller betyder det att socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt måste ge över regeringsansvar till Venstres Lars Løkke Rasmussen. Løkke kan bli regeringsbildare, trots att Venstre har gjort ett synnerligen dåligt val enligt dessa siffror.

Enligt prognosen skulle Dansk Folkeparti göra ett rekordval och få ett större stöd än Venstre, 40 mandat för Dansk Folkeparti mot 37 för Venstre.

Socialdemokraterna skulle få flest mandat, 46 stycken, men skulle trots det förlora regeringsmakten till det blåa blocket.

Försiktiga kommentarer

Kommentarerna om vad resultatet betyder för regeringsbildningen är försiktiga. Dansk Folkeparti har tidigare meddelat att man sannolikt inte vill ta regeringsansvar, men efter skrällsegern är allting möjligt.

- Det är klart att valresultatet är sensationellt och vi måste nu ta en diskussion med Lars Løkke Rasmussen om hur vi gör, säger Søren Espersen, vice ordförande för Dansk Folkeparti,

Det har varit oerhört jämnt mellan det röda och det blå blocket i samtliga mätningar inför valet. De mest eldfängda frågorna inför valet handlat om landets ekonomi och invandring.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes