Hoppa till huvudinnehåll

Drogklinik på Munkholmen oroar fortfarande invånare

Tony Forsberg får subutexvård på drogkliniken på Munkholmen.
Före detta heroinisten Tony Forsberg som får subutexvård i Munkholmens klinik är också känd från Yledokumentären The HEROin Me. Tony Forsberg får subutexvård på drogkliniken på Munkholmen. Bild: YLE/Carl Lindgren drogklinik

Droganvändarna skrämmer invånarna, som vill att kliniken ska flytta. Jag förstår att folk är rädda, men utan klinikerna skulle folk dö, säger en av narkomanerna.

Invånarna på Munkholmen har länge haft ett horn i sidan till Diakonissanstaltens serviceenhet för narkomaner, som vårdar ca 350 klienter.

- Det största problemet är att enhetens klienter tar med sig utomstående personer som hänger på området, berättar Niko Lipsanen från Munkholmen–Ärtholmens invånarförening.

- Om vädret är varmt vistas folk i högre grad i parkerna, där man också har hittat sprutor som upplevs som farliga.

Niko Lipsanen från Munkholmen-Ärtholmens boendeförening.
Niko Lipsanen bor nära kliniken på Munkholmen. Niko Lipsanen från Munkholmen-Ärtholmens boendeförening. Bild: YLE/Carl Lindgren drogklinik

Svårt att gå förbi på gatan

Enligt Lipsanen känns det obehagligt för invånarna att serviceenhetens klienter ibland kan täppa till trottoaren utanför byggnaden på Munkholmsgatan. Trottoaren är smal och det kan kännas svårt att passera om folk samlas utanför.

Jag upplever inte att våra klienter utgör något hot för omgivningen och vi har inte några våldsamma situationer.― Avdelningsskötare Juha Kröger

Lipsanen medger ändå att läget har lugnat ner sig under de senaste åren, i och med att klienterna inte byts ut lika ofta som tidigare.

Han hoppas ändå fortfarande på att serviceenheten ska flytta bort, eller åtminstone inte växa.

- Jag tror inte att någon vill ha en sådan här verksamhet i sin närmiljö.

Diakonissanstaltens narkomanklinik
Diakonissanstaltens narkomanklinik Bild: Niko Lipsanen narkomanklinik

Narkoman: Utan klinikerna skulle gatorna vara otryggare

Före detta heroinisten Tony Forsberg från Esbo besöker kliniken dagligen för att få substitutvård i form av Subutex. Forsberg har varit klient på Munkholmen sedan år 2011 och berättar att stället är det enda som fungerat för honom.

Jag skulle nästan vara mer rädd för någon som är alkoholpåverkad än för narkomaner.― Tony Forsberg

Vi sitter i väntrummet tillsammans med hans hund Stiffany och några andra klienter, stämningen är trevlig och avslappnad.

- Visst kan jag förstå att folk är rädda för narkomaner. Men om den här vårdformen inte existerade skulle fler narkomaner yra runt på stan, kriminaliteten skulle öka och många skulle också dö, säger Forsberg.

Han säger själv att han inte upplevt våld bland droganvändare på flera år.

- Jag skulle nästan vara mer rädd för någon som är alkoholpåverkad än för narkomaner. Man borde kanske ordna så att invånarna hade mera kontakt med narkomanerna för att minska fördomarna mot oss.

Låg brottslighet på Munkholmen

Juha Kröger, som är avdelningsskötare och säkerhetsansvarig på Diakonissanstaltens serviceenhet, har jobbat hela natten när han ger en intervju. Han upplever att situationen mellan klienterna och invånarna är stabil och bra.

Juha Kröger är vårdare på serviceenheten för narkomaner på Munkholmen.
Avdelningsskötare Juha Kröger säger att inga klienter kommer till Munkholmen för att utföra kriminella handlingar. Juha Kröger är vårdare på serviceenheten för narkomaner på Munkholmen. Bild: YLE/Carl Lindgren juha kröger

I höstas hölls ett ett möte med polisen där Kröger fick ta del av statistik som visar att områdets kriminalitet är bland de lägsta i staden. Han avfärdar tanken om att klienterna hämtar med sig problem till Munkholmen.

- Jag önskar att medierna kunde ge en mindre ensidig bild av narkomaner och dyka lite djupare. Man kunde till exempel berätta om hur saker gått framåt och hur klienternas rehabilitering framskridit.

Enligt Kröger borde medierna också lyfta upp hur de drogberoende tidigare belastat resurser i samhället som till exempel polis och fängelsetjänster.

”Det finns alltid intolerans mot narkomaner”

Om kliniken

Munkholmens serviceenhet för narkomaner drivs av Diakonissanstalten som ger service med låg tröskel till cirka 350 narkomaner. Bland annat erbjuder man rehabiliterande substitutvård för opiatberoenden, sprututbyte, dagverksamhet, kamratstöd och specialservice för narkomaner med hiv.


Juha Kröger säger att inga klienter kommer till Munkholmen för att utföra kriminella handlingar.

- Det finns alltid invånare som inte tolererar narkomaner och det är helt förståeligt att de ibland upplevs som skrämmande, men det finns också invånare som tycker att vår verksamhet är bra och på rätt ställe.

Kröger berättar att enhetens personal och klienter har team som regelbundet går igenom området, då man städar bort eventuella sprutor.

- Jag upplever inte att våra klienter utgör något hot för omgivningen och vi har inte några våldsamma situationer, det är bara ljudnivån som ibland kan bli lite högre än på andra ställen.

Carl Lindgren
Marika Mäklin

Läs också