Hoppa till huvudinnehåll

Enkelbiljett till Europa - tjugofyra timmar mörker

Mörk bild på två män och en kvinna mot svart bakgrund.
Susani Mahadura, Paleface, Dan Granqvist och Rakel Liekki kommer att befinna sig i mörker i 24 timmar. Mörk bild på två män och en kvinna mot svart bakgrund. Bild: Yle/Jyrki Valkama susani mahadura

Hur ska vi prata om människosmuggling? Vad kan vi göra åt problematiken runt det? Vem bär det yttersta ansvaret och hur ska vi få människor att reagera? Det här är frågor som projektet Enkelbiljett till Europa söker svar på.

I Yle X3M:s och Kioskis projekt får vi träffa Sami och Hawkar, två unga män som tvingats fly Irak. De har inte bara flytt, utan smugglats, igenom Europa under hemska förhållanden.

I dygn har de suttit inlåsta i mörker, utan vetskap om varken riktning eller mål.

“Viktigt att väcka uppmärksamhet”

Som ett led i debatten kring människosmuggling kommer fyra frivilliga, under Konstens natt i Vasa, låta sig stängas in i en container i ett dygn. De kommer att utsätta sig för ett dygn i mörker för att uppmärksamma den livsfarliga människosmuggling som pågår i Europa.

Det går aldrig att sätta sig in i någon annans situation till hundra procent. Men det kan vara viktigt att pröva på att gå i någon annans skor, även om man inte kan återskapa hela den kontext som påverkar de utsatta människorna

- Experimentet fyller en funktion i att väcka allmänhetens uppmärksamhet kring de här frågorna, säger Ferdinand Garoff, psykolog på Centret för tortyroffer.

Ferdinand menar också att det är bra att uppmärksamma den politiska biten av problematiken, att vi själva skapar smugglingsprocesserna via de lagar och regler vi skapat. Människorna som sätter sina liv i smugglarnas händer lever på ett hopp, ett hopp om att de kan få tillgång till ett bättre liv.

- För att kringgå de här lagarna och reglerna uppstår smugglingsprocesserna. Det är viktigt att lyfta fram, säger Ferdinand

Fyra personer inplastade i bubbelplast. Logo med texten: Enkelbiljett till Europa.
Den sjätte augusti stängs fyra personer in i en container på Vasa torg. Fyra personer inplastade i bubbelplast. Logo med texten: Enkelbiljett till Europa. Bild: Yle/Jyrki Valkama & Sami Liljeblad enkelbiljett till europa

Paleface: “Det här berör oss alla”

Närbild på Paleface
Karri "Paleface" Miettinen. Närbild på Paleface Bild: Yle/Jyrki Valkama enkelbiljett till europa

Karri “Paleface” Miettinen är en av den finska hiphopens pionjärer. Han är en av de fyra som kommer att befinna sig i containern.

Paleface är aktivist och familjefar, textbrukare och rappare. Han ser det som en av sina främsta uppgifter som rappare att främja och förnya den finska hiphopens tanke. Han försöker också hela tiden påminna om det sociala verktyg genren en gång var.

- Hiphopen är ett globalt viktigt medium och ett sätt att prata om, och lyfta upp, frågor till allmänhetens kännedom. Musiken är osynlig, därför kan den förändra världen, säger Paleface.

Europa har blivit ett mytomspunnet fort dit ingen längre riktigt har tillträde, menar Paleface. Endast priviligerade européer kan röra sig fritt inom fortets höga murar.

- Smugglingen av människor är en oerhört viktig människorättsfråga som berör alla oss EU-medborgare och -länder.

Det händer grymma saker på Medelhavet för tillfället och personligen tycker Paleface att det är en sak vi måste prata mera om. De papperslösas situation i Europa är under all kritik, och han menar att det här berör oss alla och är vårt gemensamma ansvar. Därför har han valt att vara en del av Enkelbiljett till Europa.

Dan: “Fråga inte hur jag hade det”

Närbild på Dan Granqvist.
Dan Granqvist. Närbild på Dan Granqvist. Bild: Yle/Jyrki Valkama enkelbiljett till europa

Dan Granqvist, programledare för Sex & Sånt och X3M-tv, har själv tidigare deltagit i de bostadslösas natt i Helsingfors. De bostadslösas natt är ett evenemang som ordnas årligen den 17 oktober, på FN:s dag för utrotande av fattigdom.

- Även om det inte går att återskapa hur det känns att vara bostadslös kan man ändå lära sig något från ett sådant experiment, säger Dan.

Han fick själv en imaginär käftsmäll när han, efter att ha pratat med några bostadslösa, insåg att även människor som har jobb kan vara bostadslösa.

Att ha mer förståelse för ett ämne gör att det är lättare att bilda sig en åsikt och kunna debattera en sakfråga. Det är vad Dan är ute efter när han väljer att vara med i Enkelbiljett till Europa.

- När jag kommer ut ur containern önskar jag att man inte ska fråga hur det var för mig, utan hur jag tror det kändes för dem som inte hade något val.

Rakel: “Vi måste berätta historierna”

Närbild på Rakel Liekki
Rakel Liekki. Närbild på Rakel Liekki Bild: Yle/Jyrki Valkama enkelbiljett till europa

Att jobba med aktualiteter på tv och nätet gör att du naturligt får en del uppmärksamhet på din person. Rakel Liekki, redaktör på Yle Kioski, vill använda den ljuskägla som riktats på henne via jobbet, till att uppmärksamma brännande frågor.

- När jag hörde om Enkelbiljett till Europa väcktes tanken att hoppas jag får vara med. Det finns otaliga människor som inte får sin historia berättad, och om jag på något sätt kan påverka samhället med min medverkan lönar det sig alltid att tacka ja.

Hur det lönar sig att närma sig ett så stort och komplicerat ämne som människosmuggling kan vara svårt för var och en att avgöra. Det finns stora mängder fakta och siffror om flyktingströmmen till Europa, men för att förstå vad som egentligen händer behöver vi ansikten och historier.

- På så vis kan det här vara ett bra sätt att uppmärksamma människosmuggling, att genom några enskilda fall komma in på det allvarliga, och aktuella, problemet, säger Rakel.

Susani: “Vi är för likgiltiga inför nyheter”

Närbild på Susani Mahadura
Susani Mahadura. Närbild på Susani Mahadura Bild: Yle/Jyrki Valkama susani mahadura

Susani Mahadura är uppvuxen i Spanien och har släkt i Sri Lanka. Nu bor hon i Helsingfors.

Nyligen berättade hennes lankesiska kusin att han betalat 1000 euro åt en man som lovade fixa ett jobb åt honom i Dubai så han kunde ta sig bort från sitt hemland. Mannen visade sig vara en bedragare och de pengar Susanis kusin i åratal hade sparat, var plötsligt försvunna.

-Jag tänker ibland på hur nära det var att jag hade vuxit upp under helt andra omständigheter än jag gjorde, säger Susani.

Flyktingströmmen till Spanien är något som hon sett med egna ögon. En del har kommit dit helt lagligt, en del andra med hjälp av människosmugglare. De flyktingar som syns i nyheterna har ändå en sak gemensamt, ingen av dem ges ett ansikte i medierna.

-Det är hemskt att märka hur kalla och likgiltiga vi är inför nyheter av 200 döda på Medelhavet. Det har varit förfärligt att märka att de drunknade inte har några ansikten.

I bästa fall leder det projekt som Paleface, Rakel, Dan och Susani alla är med i, till en mer nyanserad debatt.

-Jag hoppas att människorna vaknar upp och inser att så som det ser ut i dag inte är okej, säger Susani.

Följ med Enkelbiljett till Europa

Den sjätte augusti kommer en dokumentär om Sami och Hawkar, männen som smugglades från Irak till Finland, att visas på Yle Fem. När dokumentären är slut kommer du att kunna följa med Paleface, Rakel, Dan och Susani i den stängda containern via en stream som dyker upp på svenska.yle.fi/enkelbiljett.

En vecka senare får vi i en dokumentär till, höra både experter och en människosmugglare uttala sig om problematiken kring människosmuggling.

Samtidigt försöker vi också redogöra för hur vi bör gå vidare med debatten, vem som bär ansvaret och vad du som individ kan göra.

Läs också

Enkelbiljett till Europa

 • Tolv dagar i smugglarens händer

  Sami och Hawkar blev smugglade in i Finland.

  Dörrarna stängs bakom honom. Han hör hur de tunga låsmekanismerna klickar till och med ens blir allt tyst. Det plötsliga mörkret gör att han inte kan se något, hans ögon är ovana vid det dunkel som omger honom, han trevar sig försiktigt fram.

 • Eva Biaudet: Större ansvar ett resonligt krav

  Riksdagsledamot ser inte människosmugglingen som problem.

  Att människosmuggling skulle vara ett stort problem i Finland dementerar riksdagsledamot och före detta minoritetsombud Eva Biaudet.

 • Enkelbiljett till Europa - tjugofyra timmar mörker

  Vi söker svar på problematiken kring människosmuggling.

  Hur ska vi prata om människosmuggling? Vad kan vi göra åt problematiken runt det? Vem bär det yttersta ansvaret och hur ska vi få människor att reagera? Det här är frågor som projektet Enkelbiljett till Europa söker svar på.

 • Utskott: Finland deltar i Medelhavsoperation

  Statsrådet torde fatta slutligt beslut nästa vecka.

  Riksdagens utrikesutskott stöder enhälligt att Finland deltar i EU:s krishanteringsoperation på Medelhavet. Utskottet behandlade frågan på ett extrainsatt möte i fredags. Statsrådet torde fatta det slutliga beslutet nästa vecka.

 • "Jag önskar att min dotter kan sluta vara rädd"

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för dotterns skull.

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för att ge sin dottern Jenna Alshara ett bättre liv. Efter att dottern vittnade ett barn dödas av en bomb har hon inte kunnat sova på grund av ständig fruktan för sitt liv.

 • Hon har smugglat flyktingar utan ligor och profit

  Nytte Ekman har smugglat många flyktingar till Finland.

  Hon har kört över gränsen med gömda flyktingar i bilen. Hon har flirtat för att distrahera gränsvakter, vridit upp musiken för att överrösta skriken av dem som traumatiserats. För Nytte Ekman är ett människoliv viktigare än lagen. Hon har hjälpt många utsatta att komma till Finland.

 • UNHCR: Flyktingarna ökar i rasande fart

  Över hälften av alla människor på flykt är barn.

  Människor tvingas lämna sina hem för att bli flyktingar i en aldrig förut skådad takt, slår FN:s flyktingorgan UNHCR fast i sin nya rapport. Över hälften av alla människor på flykt är barn.