Hoppa till huvudinnehåll

Eurogruppen tog inget beslut om Grekland

Det blev ingen uppgörelse med Grekland när euroländernas finansministrar möttes i Luxemburg i dag.

- Grekland presenterade inget nytt förslag på mötet och det fanns därför inga förutsättningar att nå ett avtal, sade finansminister Alexander Stubb (Saml).

Det på förhand upphaussade mötet blev alltså ännu ett i raden av resultatlösa samtal om Grekland. Samtidigt håller tiden på att rinna ut.

Den sista juni löper det nuvarande låneprogrammet ut och i slutet av månaden måste också Grekland hosta upp 1,6 miljarder euro till Internationella valutafonden IMF. Det förutsätter att Grekland får den sista utbetalningen på 7,2 miljarder euro av det nu aktuella lånepaketet. Chefen för IMF, Christine Lagarde, visade efter mötet tecken på irritation.

- Vi kan bara nå ett avtal om vi kan diskutera som vuxna.

En så kallad plan B det vill säga att man inte når en uppgörelse före utgången av månaden diskuterades inte under själva mötet men nog i korridorerna, berättar finansminister Stubb.

- Nog diskuteras det hela tiden, men samtidigt är finansministrarna mera avspända med processen än tidigare eftersom vi inte tror på en smittoeffekt lika mycket som 2012, sa Stubb.

Förhandlingarna med Grekland har nu pågått i över fyra månader. Finansminister Stubb som deltog på sitt första eurogruppmöte säger att man kunde skönja att tålamodet börjar tryta.

- Diskussionen var mer rättfram och direkt och mindre diplomatisk än vad jag är van vid.

Men trots att tiden är verkligt knapp är positionerna mellan den grekiska regeringen och långivarna fortfarande låsta. Stubb säger att EU inte kan komma mera emot utan att bollen nu är hos grekerna.

- Långivarna har kommit överens om vissa villkor och de håller. Den sista juni tar tiden slut och om man inte har nått ett avtal före utgången av månaden får Grekland inte mer pengar.

Nytt Grekland-möte på måndag

Europeiska rådets ordförande meddelade efter Eurogruppens möte att han kallar till nytt toppmöte om Grekland på måndag. I mötet deltar stats- och regeringscheferna.

Men för att man ska lyckas nå ett avtal och nå framsteg krävs det att Grekland presenterar ett nytt omfattande förslag, säger eurogruppens ordförande holländaren Jeroen Dijsselbloem.

- Det är ännu möjligt att nå ett avtal, även om jag tror att det är svårt, det är upp till Grekland. Men vi behöver ett avtal som verkligen leder till att Grekland klarar sig på egen hand.

Dijsselbloem skickade och en hälsning till de grekiska ledarna.

- Vi vill att Grekland ska fortsätta vara en del av euroområdet. Men det kräver också att de grekiska politikerna kan berätta sanningen till sitt folk, det vill säga vad som krävs för att nå ett avtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes