Hoppa till huvudinnehåll

Finland i rampljuset på världens största festival för klassisk musik

Sakari Oramo dirigerar BBC Symphony Orchestra
Sakari Oramo dirigerar BBC Symphony Orchestra Bild: CHRIS.CHRISTODOULOU sakari oramo

Från mitten av juli till andra veckan i september bjuder Storbritanniens public servicebolag på ett fantastiskt utbud av orkestrar, solister och musikgenrer i samband med festivalen The BBC Proms.

I år ligger fokus både på Jean Sibelius och våra finländska dirigenter.

De sju symfonierna, violin och Kullervo

Utbudet består huvudsakligen av klassisk musik men varje år ordnas det även ett antal nattkonserter med populär- och jazzartister som vågar ta risker. Finland har sällan (om någonsin) varit så väl representerat i festivalen som i år.

Tonsättarjubileer utgör en viktig del av festivalen och som bekant fyller både Jean Sibelius och danske Carl Nielsen 150 år. Proms bjuder på fyra helaftnar med Sibelius sju symfonier, violinkonserten, och Kullervo.

Calle är inte lika älskad som Janne i Storbritannien, men Proms chef Edward Blakeman berättar att han nu med Sibelius hjälp försöker uppmärksamma Danmarks nationalkompositör.

Utan att bli knutpatriotisk finns det ändå anledning att känns sig stolt över alla finländare som i år är involverade i denna fantastiska festival. Sju av de totalt 76 konserterna i Royal Albert Hall leds av finska dirigenter: Susanna Mälkki, Sakari Oramo, John Storgårds, Esa-Pekka Salonen och Osmo Vänskä.

Bland solisterna märks sopranerna Anu och Piia Komsi, Johanna Rusanen-Kartano och barytonen Waltteri Torikka.

Det är ganska imponerande, men Proms förblir naturligtvis huvudsakligen ‘a British Affair’.

Du måste ha deltagit för att räknas

Public servicebolagets fem orkestrar och fyra körer svarar för drygt 30 konserter. Dessutom medverkar också största delen av de mest kända brittiska orkestrarna varje år. I professionella kretsar krävs det att en orkester spelat på festivalen för att räknas till världseliten. Så är det bara. Därför får chefen för Proms alltid erbjudanden från hela världen.

Edward Blakeman, chef för BBC Proms
Edward Blakeman, chef för BBC Proms the proms

“Att planera programmet för the Proms är lite som att lägga ett (komplicerat) pussel’, förklarar Blakeman. Han gör sina val inte enbart utgående från ‘bandets’ renommé, utan även deras repertoar och de solister som orkestrar erbjuder kan vara avgörande faktorer.

Man kan alltid räkna med att några av världens kändaste symfoniorkestrar kommer till Albert Hall. För min del är det Wiener Philharmoniker, Boston Symphony Orchestra och San Francisco Symphony som i år toppar listan.

Promschefen Edward Blakeman betonar också att han alltid försöker bjuda in några ensembler som ännu inte är kända. Den belgiska barockorkestern B’Rock och Aurora Orchestra, som spelar utan noter, entusiasmerar Blakeman speciellt.

Aldrig på vinst, men heller aldrig hotad

Tro nu inte att BBC Proms bara handlar om topporkestrar, världsberömda (finländska) dirigenter, stjärnartister och älskade tonsättare. Världspremiärer och uruppföranden av nya verk utgör också en väsentlig del av festivalen. I år blir det hela 21 världspremiärer - och jag kan inte tänka mig en bättre plattform för ett nytt verk än just BBC Proms.

Det ryms 6000 åhörare i Royal Albert Hall och av biljetterna till förra årets konserter såldes nittio procent, vilket är bevis för att Proms ledning har hittat den rätta formeln. Ändå finansieras mer än hälften av kostnaderna genom de TV-avgifter som brittiska hushållen betalar.

Sakari Oramo dirigerar BBC Symphony Orchestra
Sakari Oramo dirigerar BBC Symphony Orchestra Bild: BBC sakari oramo

Trots att Promsfestivalen aldrig kan göra vinst, är faran inte särskilt stor att någon inom BBC eller ens regeringen beslutar att, p.g.a. ekonomiska skäl, bryta länken med festivalen. I Storbritannien finns det en djup insikt om Promsfestivalens kulturella betydelse, som går långt utöver den klassiska musikens värld och ekonomiska överväganden.

BBC Proms garanterar hundratals timmar av tv- och radiosändningar. I Finland drar vi också fördel av världens största, bästa och mesta musikfestival (YLE sänder flera Promskonserter).

Du kan lyssna på varje konsert live genom att gå till BBC Radio 3:s hemsida.

Det fullständiga programmet för BBC Proms hittar du här

Alberts tips på konserter:

  • Prom nr. ett, 17 juli 2015: First Night of the Proms med BBC Symphony Orchestra under ledning av Sakari Oramo. På programmet står bl.a. Sibelius, Nielsen och Mozart.
  • Prom nr. 11, 25 juli 2015: Musikalen Fiddler on the Roof med Bryn Terfel som Tevye
  • Prom nr. 13, 27 juli 2015: Susanna Mälkki dirigerar BBC Symphony Orchestra i ett program som inkluderar Boulez och Holsts Planeterna.
  • Prom nr. 14, 28 juli 2015: Dirigent: Valery Gergiev, London Symphony Orchestra. Prokofjevs fem pianokonserter står denna kväll på repertoaren med tre olika pianister.
  • Prom nr. 30, 7 augusti 2015: John Wilson Orchestra hyllar Frank Sinatra med Seth MacFarlane (känd som Family Guys skapare) som sångare.
  • Prom nr. 42, 16 augusti 2015: Sibelius tredje symfoni och violinkonsert med Julius Rachlin som solist. Inkluderar även en världspremiär inspirerad av Sibelius.
  • Prom nr. 53, 24 Augusti 2015: Esa-Pekka Salonen dirigerar sin engelska orkester (Philharmonia Orchestra) i Orango, en oavslutad opera av Sjostakovitj.
  • Prom nr. 73, 10 september 2015:: Wienerfilharmonikerna presenterar Franz Schmidts försummade andra symfoni, med Semjon Bytskov på dirigentpulten.
  • Last Night of the Proms, 12 september 2015: En flaggviftande och "very English" tradition. De flesta glömmer dock att första halvan av konserten innehåller seriös och nyskriven musik. Tenoren Jonas Kaufmann är utan vidare kvällens ledstjärna, men den unge pianisten Benjamin Grosvenor förtjänar också all den uppmärksamhet han numera får i Storbritannien.

Text: Albert Ehrnrooth

Lyssna på Alberts inslag

:

Läs också