Hoppa till huvudinnehåll

Grekisk varning för utträde ur både eurozonen och EU

Demonstranter utanför det grekiska parlamentet i Aten.
Demonstranter utanför den grekiska parlamentsbyggnaden i Aten. Demonstranter utanför det grekiska parlamentet i Aten. Bild: EPA/Yannis Kolesidis grekiska parlamentsbyggnaden

Euroländernas finansministrar möts i Luxemburg i dag, men det är få som tror att mötet kan leda till en uppgörelse med Grekland. På onsdag kväll varnade Greklands centralbank för att hela EU-medlemskapet är i fara.

- Om inte en uppgörelse nås, inleds en smärtsam resa som inledningsvis leder till att Grekland måste ställa in betalningarna och i slutändan lämna eurozonen och - sannolikt - också den Europeiska unionen. Så löd varningen från Greklands centralbank på onsdagen.

Ändå verkar stödet för den grekiska regeringen fortsättningsvis vara rätt stort bland den grekiska allmänheten. På onsdag kväll hölls en fredlig demonstration till stöd för regeringen på Syntagmatorget i Aten. Många av demonstranterna trodde att en överenskommelse kommer att nås i sista minuten.

"Eftersom de är arga på oss så gör vi ett bra jobb"

- Jag tror inte att eurozonen har råd att låta Grekland lämna euron, sade den 54-åriga hemmafrun Mavrommati Aristea till nyhetsbyrån Reuters. De skulle ju också lida av vårt utträde, så jag tror inte att det kommer att hända.

Sveriges radio intervjuade bland andra demonstranten Prodromos Knoring som var nöjd med den grekiska regeringens hårda förhandlingsteknik.

- Eftersom Merkel och Juncker och alla de andra är arga på oss så gör vi nog ett bra jobb, sade Knoring.

Dystra utsikter för eurogruppens möte

Den sista juni måste Grekland hosta upp 1,6 miljarder euro till Internationella valutafonden IMF. Det förutsätter att Grekland får den sista utbetalningen på 7,2 miljarder euro av det nu aktuella lånepaketet.

Trots att tiden är verkligt knapp så verkar positionerna mellan den grekiska regeringen och långivarna fortfarande rätt låsta. Grekland vill inte gå med på de reformer och ytterligare åtstramningar som EU, Europeiska centralbanken och IMF kräver.

På onsdag kväll frågade journalister av Greklands finansminister Yanis Varoufakis om torsdagens möte i Luxemburg kan resultera i en överenskommelse.

- Det tror jag inte, löd Varoufakis svar. Enligt Varoufakis fattar eurogruppen sällan beslut som inte skulle vara noggrant förberedda på förhand. Varoufakis tror inte att finansministrarna kan hitta en lösning på problemet i det här skedet. Enligt honom måste uppgörelsen nås på regeringschefsnivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes