Hoppa till huvudinnehåll

Hon fick sitt drömjobb till sist

Sjukhuspräst Krista Riipinen
Sjukhuspräst Krista Riipinen Sjukhuspräst Krista Riipinen Bild: Yle/Patrick Stenbacka krista riipinen

Hur mår du? Det är första frågan som nya sjukhusprästen i Vasa Krista Riipinen ställer de patienter hon möter. Men frågan syftar inte på sjukdomar, utan om livet på ett djupare plan.

I unga år tänkte Krista Riipinen att prästyrket inte var något för henne. Intresset för filosofi och också juridik var större. Men i gymnasiet hände något och hon började studera teologi.

- Jag hann tänka att prästyrket inte var något för mig, men min lärare i religion fick mig på andra tankar, säger Riipinen.

Hon visste redan tidigt att hon vill arbeta som sjukhuspräst, det var hennes drömjobb. Riipinen sökte flera tjänster, men att alltid vara yngst och ha minst erfarenhet fick henne nästan att ge upp.

När tjänsten i Vasa blev ledig skulle det vara hennes sista försök att få en tjänst som sjukhuspräst. Då arbetade Riipinen inom församlingen i Karlskoga, men sedan början av juni är hon Vasa kyrkliga samfällighets sjukhuspräst.

Att se människan som helhet, bortom sjukdomar och istället vara närvarande och lyssna är sjukhusprästens viktigaste roll.

- Ingen klarar sig utan att bli sedd eller bemött på ett bra sätt. Är du sjuk eller inte mår bra blir det ännu viktigare med någon som ger sin tid för att bara lyssna.

Varför måste det ofta hända något, som en sjukdom, åt oss själva eller anhöriga för att vi ska vakna upp?

- Vi människor är byggda för att leva för framtiden. Takten i vardagen är hög och vi ska prestera, kunna massor och inte visa svagheter. När vi alltid har tankarna i framtiden hinner vi inte stanna upp och leva i nuet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten