Hoppa till huvudinnehåll

Kärnkraftsbygget i Pyhäjoki tog ett kliv framåt

Grävmaskin står parkerad på vägbygget som ska gå till Fennovoimas kärnkraftverk i Hanhikivi
Vägen som leder ut till Hanhikivi. Grävmaskin står parkerad på vägbygget som ska gå till Fennovoimas kärnkraftverk i Hanhikivi Bild: Yle/Louise Bergman hanhikivi

På torsdagen gjorde Fennovoima avtal med det bolag som ska göra markbearbetningen och bygga vägar på Hanhikiviområdet i Pyhäjoki där ett kärnkraftverk ska byggas.

Avtalet är värt åtta miljoner euro, enligt ett pressmeddelande från Fennovoima.

Det berör all markbearbetning på den plats där kärnkraftverket ska byggas. Det omfattar såväl kraftverket som tillhörande områden (övernattningsbostäder och parkering). Bolaget som valdes ut, Graniittirakennus Kallio OY, kommer också att gräva ned ytvatten- och avloppsrör samt ansvara för elkablarnas markdragning.

Fjorton månader långt arbete

Planeringsarbetet inleds redan under juni månad, och i juli påbörjas arbetet som beräknas vara slutfört i september nästa år.

Just nu håller man på med asfalteringen av den väg som leder ut till den plats där kärnkraftverket ska byggas

Åtta kilometer stängsel snart på plats

Den vägen är snart klar för trafik. Samtidigt pågår arbetet med att stängsla in kärnkraftsområdet, åtta kilometer stängsel väntas gå åt.

Själva kärnkraftsbygget kan inte inledas än. För att det ska bli möjligt måste statsrådet bevilja Fennovoima byggnadslov, vilket inte har skett ännu.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten