Hoppa till huvudinnehåll

Mardrömssäsongerna har inte knäckt Romar: ”Tänkte inte på att lägga av”

Andreas Romar är glad över att kunna träna igen.
Andreas Romar är glad över att kunna träna igen. Andreas Romar är glad över att kunna träna igen. Bild: Lehtikuva andreas romar

Andreas Romars två senaste säsonger har spolierats av skador. Han hoppas på att kunna stå vid starten igen i november när den alpina säsongen i störtlopp och super-G inleds i Lake Louise.

Romars senaste allvarliga skada kom efter målgången i störtloppet i Saalbach den 21:a februari. Romar gled in i skyddsmadrasserna och skadade både menisken samt led- och korsbanden i det vänstra knäet. Även om han missade också nästan hela föregående säsong på grund av skador tänkte Romar aldrig på att lägga av.

- Nä, det gjorde jag inte. När jag kom till sjukhuset visste jag att det tar sex månader och så ska jag stå jag på skidor igen, säger Romar för Yle Sporten.

Alpina landslagets chefstränare Janne Haarala var på plats vid målområdet i Saalbach när Romars inbromsning misslyckades då den högra skidan tappade fäste.

- Det var en hård smäll mot skyddsmadrasserna och jag var med och grävde fram honom. Jag pratade med honom på sjukhuset efteråt och det var aldrig något snack om att lägga av, intygar Haarala.

Endast fem världscupstarter på två säsonger

Säsongen 2012-2013 slog Romar igenom på allvar. I världscupen blev det en sjunde plats i Lake Louise och i VM-2013 slutade han femma störtlopp och fyra i superkombinerat. Den första allvarliga skadan kom i början av säsongen 2013-2014 i Lake Louise när hälbenet sprack.

- Förra året (2013-2014) var en stor miss, det var ju ett OS-år och allting. Det var en onödig skada och förväntningarna om comeback gick upp och ner hela tiden. Förra året var mentalt tuffare än i år men nog har det varit tufft i år också, berättar Romar.

Comebacken efter den första skadan var svår. Romar åkte inte i mål i tre av sina fem världscuptävlingar i vintras och poängplaceringarna uteblev.

- Situationen är utmanande för Andreas. Han har endast få starter och i dem har han varit osäker. Nu efter sin senaste skada har han jobbat väldigt hårt för att komma tillbaka. När fysiken är i skick har det en väldigt positiv inverkan på självförtroendet. Andy har fortfarande potential att klara sig bra, tror Haarala.

Det var psykiskt viktigt för Romar att klara sig bra vid årets VM i Beaver Creek. Där blev det en sjunde plats i kombinerat efter misslyckanden i super-G och störtlopp.

Andreas Romar jublar efter superkombinationen i VM i USA, februari 2015.
Andreas Romar slutade sjua i superkombinerat vid VM. Andreas Romar jublar efter superkombinationen i VM i USA, februari 2015. Bild: EPA / All Over Press andreas romar

- Utan det kombinerade resultatet i VM hade det varit svårare att hitta motivationen. Jag fick visat åt mig själv att det går att komma tillbaka. Jag har gjort det en gång och det är bara att göra det på nytt. Nästan alla andra (alpina skidåkare) har ju också gått igenom det här, menar Romar.

Ny comeback i vinter

Våren har varit frustrerande för Andreas Romar. Han har jobbat hårt för att rehabilitera sitt knä men i övrigt har han inte haft möjlighet att träna för fullt. Sommaren ser ändå ljusare ut.

- Nu har jag fått börja sommarträna på allvar. Jag har kört ungefär fyra veckor ganska hårt redan. Det har blivit normala gymträningar och jag har fått cykla. Nu väntar jag bara på grönt ljus att få börja springa och sedan också få börja hoppa i slutet av sommaren.

Romar får stå på alpina skidor igen på hösten, eventuellt i augusti eller september. Han hoppas på en snabb comeback till tävlingsbackarna.

- Förhoppningen är att jag kan stå vid starten i Lake Louise var vi har första tävlingen. Men vi tar en dag i taget. Större mål är sedan för-OS i Pyeongchang i februari och klassikerna i januari, hoppas Romar och syftar på tävlingarna i Wengen och Kitzbühel.

Janne Haarala poängterar att det gäller att inte ha bråttom med comebacken.

- Tiden får utvisa om det blir i januari, i december eller till och med tidigare. Andy måste vara fullt återhämtad och i form innan han kan starta i en störtloppstävling, säger Haarala.

- Förra året hade jag stora förväntningar redan i första tävlingen och jag åkte som en kratta. Det var ju helt katastrof. Kanske jag tar det lite lugnare nu och förväntar mig att jag kan prestera och göra resultat normalt igen i slutet av säsongen, konstaterar Romar.

Romar har erfarenhet av en comeback vilket gör det mentalt lite lättare den här gången.

- Jag vet att det inte kommer att vara lätt att komma tillbaka till backen till de första träningarna och de första tävlingarna. Men jag blickar fram emot VM-året (2016-2017) och OS-året (2017-2018). Jag vet jag att jag kommer att vara bra då.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport