Hoppa till huvudinnehåll

”Greklands pengar hinner inte fram i tid”

Greker demonstrerar i Aten den 18 juni 2015.
Demonstranter i Aten den 18 juni 2015. Samma dag möttes eurogruppen (EU:s finansministrar) i Luxemburg men inga beslut fattades. Greker demonstrerar i Aten den 18 juni 2015. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS protset

Grekland kommer inte att klara av tidtabellen för att betala tillbaka sin skuld på 1,6 miljarder euro till Internationella valutafonden inom juni månad. Den bedömningen gör Roger Wessman, oberoende ekonomisk expert och forskningsdirektör vid Marketnoze.

På torsdagen möttes EU:s finansministrar för att diskutera Greklands skuldkris, men man lyckades inta fatta något beslut. Grekland och långivarna har alltså inte ännu lyckats komma överens om villkoren för det nuvarande lånepaketets sista utbetalning på 7,2 miljarder euro.

Om Grekland inte får lånet kommer landet inte heller att klara av tidtabellen för återbetalningen på 1,2 miljarder i slutet av juni. På måndag ska EU:s stats- och regeringschefer träffas för fortsatta diskussioner om Greklands skuldkris.

Enligt Roger Wessman är det ändå redan för sent att hoppas på en grekisk återbetalning inom juni månad, pengarna hinner inte längre fram.

– De besked som har kommit från eurogruppen är att även om man nu kommer överens så hinner inte pengarna komma till Grekland före utgången av juni. Men om man når en överenskommelse den närmaste veckan så kanske det sist och slutligen inte har någon betydelse att betalningen blir försenad, säger Wessman.

Roger Wessman, Rikhard Husu och Katarina Sehm-Patomäki under Slaget efter tolv.
Roger Wessman. Roger Wessman, Rikhard Husu och Katarina Sehm-Patomäki under Slaget efter tolv. Bild: Yle / Stefan Nordgren sehm-patomäki

Grexit?

I takt med att tidsfristen för Greklands lån löper ut och ingen överenskommelse kring de nya lånen ännu nåtts ökar också oron för att landet ska lämna euron.

Enligt Wessman strävar ändå alla parter till att Grekland stannar i valutaunionen, men inte till vilket pris som helst.

– Ur Grekland synvinkel är frågan hur mycket de är villiga att betala för att vara kvar. Är de beredda att binda sig till att betala tillbaka på de lån som finns.

Vad händer med lånen om Grekland lämnar valutaunionen?

– Om förhandlingarna brakar ihop så är det på grund av att den grekiska regeringen inte har viljan att betala tillbaka och då låter de helt enkelt bli. Säkert fortsätter man diskutera hur lånen eventuellt ska skötas i framtiden eftersom Grekland på något sätt måste upprätthålla goda kontakter resten av världen.

Ingen drachma på menyn

Om det trots allt går så att Grekland lämnar euron så kommer landet att behöva en ny valuta. Men att bygga upp ett nytt valutasystem tar lång tid och en återgång till den gamla valutan drachman tror Wessman inte på.

– Det finns ju ingen drachma att gå tillbaka till, det är frågan om att skapa en ny valuta som man ger ett nytt namn. Vad det innebär i praktiken om Grekland faller ut ur euroområdet är att Europeiska Centralbanken slutar stötta upp de grekiska bankerna och då kan inte de som har pengar i en grekisk bank räkna med att pengarna kan lyftas ut som euro, säger Wessman.

Men att Grekland blir utfryst ur valutan euro betyder inte att grekerna automatiskt har en egen valuta. Det är en lång och svår process att bygga upp en ny valuta innan ens pengarna kan börja tryckas.

Wessman bedömer att euron inte skulle försvinna från Grekland i vardagliga transaktioner fastän landet skulle lämna valutaunionen.

– På kort sikt är det mest sannolika scenariot om grekiska staten och banksystemet lämnar euron att grekerna ändå fortsätter använda valutan som betalningsmedel för alla vardagliga transaktioner. Euron skulle användas i alla butiker och lönerna skulle betalas ut i euro, det enda problemet är att det inte går att lyfta euron från banker och bankautomater.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes