Hoppa till huvudinnehåll

“Vansinnigt roligt att hitta på spel för barn”

Eemeli Kelokorpi och Pia Manns.
Det är den här duon på Svenska Yles webbutgivning som ser till att det ständigt skapas nya spel för buu.yle.fi. Eemeli Kelokorpi jobbar som spelutvecklare, Pia Manns är konceptutvecklare med ansvar för BUU-klubbens webbtjänster. Eemeli Kelokorpi och Pia Manns. Bild: Yle/Alexander Granholm eemeli kelokorpi

Det här är ett knasroligt jobb! Här får man släppa fram sin kreativa ådra och kasta sig barnslig, säger konceptutvecklaren Pia Manns, som ansvarar för BUU-klubbens webbtjänster.

På BUU-klubbens webbplats buu.yle.fi och i BUU-applikationerna finns ungefär 300 spel riktade till barn under skolåldern.

– Typiskt för BUU-spelen är den trygga omgivningen, att föräldrarna inte behöver vara oroliga för att barnen stöter på våld eller andra hemskheter. Dessutom förekommer ingen reklam, säger konceptutvecklaren Pia Manns på Svenska Yles webbutgivning.

Ett annat karaktärsdrag för BUU-spelen är att de är pedagogiska, men helst lite i smyg, så att barnen lär sig något av bara farten.

I Plåstrets bokstavsspel lär sig barnet bokstäver och att hitta dem på tangentbordet, och i Hamsterns flaggspel hur olika länders flaggor ser ut. Mattespelet lär ut siffror och låter barnet öva på enkel addition. I en del spel sorterar barnet enligt former och färger, eller så kan spelen utveckla barnens finmotorik, som i Spika med Farfar Rost eller Hollys hinderbana.

Det finns också spel som uppmuntrar barn till att skapa själva, som applikationen Nottäppan. Hitta kexet lär barn att fokuserat följa med och komma ihåg. Pusselspelen utvecklar både barnets förmåga att se helheter och lösningar, och det logiska tänkandet.

Digital lek i finlandssvensk miljö

Samtidigt är det viktigt för Pia Manns att spelen innehåller humor, och “lite knasfaktor”, som Manns uttrycker det. Alltid behöver det inte vara så pedagogiskt, utan mest bara roligt.

– Vi har också spel som inte strävar efter att vara något annat än digital lek med en god nypa humor i en trygg miljö.

På finlandssvenska, kan man tillägga, för de röster som hörs i spelen tillhör vanligtvis BUU-klubbsledarna, eller i vissa fall finlandssvenska skådespelare.

– Också det har ett egenvärde, att barnen får höra just finlandssvenska spelinstruktioner, säger Manns.

Olika spel för treåring och sjuåring

Pia Manns är en verklig veteran då det gäller dataspel för småbarn. Manns har jobbat med BUU-spel på Yle i över tio år.

Tidigare jobbade hon mest med att koda spelen, men i dag är Pia Manns huvuduppgift att vara konceptutvecklare, alltså planera spelens innehåll. Fast huvuduppgiften sväller ut till att omfatta det mesta, för Manns är en mångsysslare utan like. Hon fungerar som allt-i-allo, vikarie och allmän inhoppare för det mesta då det gäller barnwebben. Om det behövs kan hon koda ett spel eller skriva ett manus, fixa en animation eller en ljudeffekt. Men hon klagar inte, för hon tycker om sitt jobb.

– Det här är ett av de där jobben där man får vara som mest kreativ och fantisera vildast. Samtidigt är det utmanande, för man måste verkligen tänka till, så att det varken blir för knepigt eller för lätt.

Bredden på målgruppen gör det inte lättare precis. BUU-spelen riktar sig till barn som är 3–7 år gamla.

– Men om man tar en treåring och en sjuåring är det ljusår däremellan. Det har vi löst genom att vi försöker variera oss, att vi har spel som riktar sig mera till treåringar, och spel som riktar sig mera till sjuåringar.

Fingret i huvudroll

Åldersspannet är inte den enda utmaningen då man jobbar med spel för barn under skolåldern. Innan pekskärmarna slog igenom ägnades mycket energi åt att fundera på hur barnet hanterade tangentbordet och musen som användes för att spela BUU-spel. Nu måste Pia Manns och spelutvecklaren Eemeli Kelokorpi dessutom fundera på hur barnet använder fingret när det spelar på mobiltelefon eller pekplatta.

– Barn håller i pekplattor på olika sätt. Man kan till exempel inte sätta in en aktiv ikon på det ställe där barnen oftast håller i pekplattan, säger Manns.

En annan utmaning är att skapa sådana symboler som barn som inte ännu kan läsa förstår, eftersom ett spel riktat till ett barn under skolåldern inte kan innehålla skrivna instruktioner.

Utgår från BUU-karaktärer

När ett nytt spel börjar planeras för buu.yle.fi handlar det oftast om att BUU-klubben har någon typ av satsning i tv-rutan som kräver ett matchande webbinnehåll. Det kan handla om ett nytt program i BUU-klubben eller till exempel den årliga julkalendern på webben. Ibland kan det också handla om att man vill ha fler spel med någon bekant BUU-klubbenkaraktär i huvudroll, som figurerna i Hittehatt eller Undra sa flundra.

– Tumregeln när vi gör nya spel är att vi försöker ta avstamp i en figur i BUU-klubben. Och då är det viktigt att figuren har samma personlighet på webben som på tv. Till exempel ska Bärtil göra vad han brukar göra på tv också på webben, säger Manns.

Ofta samarbetar Manns i detta idékläcknings- och konceptutvecklingsskede med framför allt spelutvecklaren Eemeli Kelokorpi, som kan säga vad som är möjligt att genomföra, och Svenska Yles barnredaktion, som bidrar med insikter om hurdana de olika karaktärerna i BUU-klubben är.

När spelkonceptet är klart kopplas fler resurser in. Grafiken görs ibland internt av till exempel Svenska Yles grafiker Johan Lindström, men beställs ibland också av frilansande grafiker utanför Yle. Johanna Sjöström och Janne Hänninen hör till dem som bidragit mest på senare år.

– Om man tar ett Bärtilspel som exempel är det en grafiker som ritar ängen i bakgrunden och Bärtil i alla de olika positioner som behövs i spelet, säger Manns.

Sedan ska spelet animeras, vilket betyder att man med hjälp av ett dataprogram lägger in rörelser mellan bilderna. Om till exempel Bärtil ska springa lägger man in rörelser på armar och ben. Animeringarna görs ofta av Eemeli Kelokorpi, vars huvuduppgift ändå är att koda spelet, alltså att bygga den motor som gör att spelet fungerar.

I samma veva görs också ljudeffekterna. Här är det ofta frilansande musikern Mats Prost som levererar allt från vattenplask och hoppljud till kraschade ägg och segertrudelutter för spelen.

Testar på BUU-dagen

När spelet sedan är så gott som klart försöker webb- och barnredaktionerna se till att spelet testas på barn i olika sammanhang. Bland annat får de barn som besöker BUU-dagen i Helsingfors i november i allmänhet testa de spel som ska ingå i den kommande julkalendern.

– Egentligen borde vi vara mera systematiska med att testa spelen, för vi får ofta värdefull information av barnen. Ibland ser man snabbt hur fel man tänkt. Och ibland ser man så tydligt hur barnen tycker något är rasande roligt, för att de helt konkret inte vill släppa spelen ifrån sig, säger Manns.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.