Hoppa till huvudinnehåll

"Bergvalla blir för tättbebyggt"

Bergvalla i Ingå.
Bergvalla i Ingå. Bild: Yle/Minna Almark bergvalla

Det är med blandade känslor Barösundsborna tar emot de nya planerna för Bergvallaområdet. Ingå kommun vill nu satsa på sommarboende i Bergvalla eftersom det skulle stöda den lokala butiken bättre.

Enligt samhällstekniska nämnden i Ingå skulle det finnas plats för 35 fritidstomter och fem till tio tomter för fast boende i Bergvalla.

Erik Holmberg, som är ordförande för Barösunds byaråd, tycker att det är alldeles för många för det 40 hektar stora området.

- Jag ställer mig tvivlande till att det blir ett område som folk trivs i, säger han. Lite främmande låter det nog i mina öron med så här tät bebyggelse.

Billigare för kommunen

Han förstår att Ingå vill satsa på fritidstomter eftersom det är i kommunens intresse att det inte ska uppstå för mycket fast boende i periferin.

- Då uppstår till exempel behov av skoltransporter, som blir dyrt för kommunen. Fast boende medför vissa åtaganden för kommunen då planen görs upp och det vill man nu undvika.

Butiken behöver stöd på vintern

Enligt samhällstekniska nämnden i Ingå är det befogat att satsa på tomter för fritidsboende eftersom sommargäster stöder den lokala butiken bättre än de som bor där året runt.

Erik Holmberg.
Erik Holmberg Erik Holmberg. Bild: Yle/Minna Almark erik holmberg om bergvalla

Erik Holmberg förstår logiken, även om han tycker att den delvis haltar.

- Det är klart att fritidshus stöder den lokala butiken. Men de stöder butiken enbart under sommaren, medan butiken borde få stöd speciellt om vintern.

Satsa på framtiden

Ingå kommun köpte det 40 hektar stora Bergvallaområdet för över 30 år sedan. Då var det meningen att där skulle byggas hus för fast boende och Erik Holmberg önskar att kommunen höll fast i de premisserna.

- Det är klart att tomter för fast boende inte går åt så snabbt, men jag ser inte heller något hinder för att kommunen skulle ha en reserv av tomter för småhus. Jag tycker att man borde satsa på framtiden också och inte bara försöka få ut det mesta möjliga därifrån.

En skamfläck

Emil Wiberg är företagare bosatt i Barösund. Han är rätt trött på att planerna för Bergvalla aldrig verkar bli till något.

Emil Wiberg.
Emil Wiberg Emil Wiberg. Bild: Yle/Minna Almark emil wiberg om bergvalla
- Det är bra att det äntligen görs något åt området. Det börjar bli en skamfläck om det inte börjar hända något.

Enligt honom är det förståeligt att kommunen vill satsa på fritidstomter.

- Fritidsboende behöver privata tjänster, inte kommunens tjänster och tomternas värde blir högre.

Finns behov av tomter för fast boende

Men enligt Emil Wiberg skulle det ändå löna sig att locka flera familjer att flytta permanent till Barösund.

- Jag har bekanta som funderar på att bygga hus och letar efter tomter på landsbygden. Jag kan tänka mig att kommunen kunde sälja tio tomter på tio år. Det är inte så mycket, men det är betydligt mera än vad som sålts på många år.

Läs också