Hoppa till huvudinnehåll

Finlands första storkbaby kläcktes på midsommar

Vit stork försöker häcka i Koskis.
Vit stork häckar i Koskis. Vit stork försöker häcka i Koskis. Bild: Birdlife/Micha Fager vit stork

Storkparet i Koskis i Egentliga Finland har lyckats med häckningen - en unge kläcktes i boet tidigt på lördag morgon. Det är sannolikt första gången den vita storken har lyckats med sin häckning i Finland.

Naturentusiasten Jaakko Laakkio som har följt med storkparet via den kamera som riggats upp nära boet upptäckte att det fanns en storkunge i boet på lördag morgon. Han tror att storkungen har stora chanser att klara sig, och hoppas på flera ungar.

- Storken får oftast två till fem ungar, men om vi redan skulle få tre skulle det vara fint säger Laakkio.

Man tror att det är första gången storkens häckning har gått så här bra. Tidigare har veterligen inga ungar kläckts.

Kan bli fler ungar

Den vita storken häckar regelbundet i Etsland. Också hos oss finns det flera storkar än förut, och Laakkio tror att också de kan häcka och få ungar så småningom. Man har byggt konstgjorda bon för dem på olika håll i södra Finland.

Storken är allätare och äter bland annat grodor, insekter och små däggdjur.

Man kan följa storkboet i Koskis via kameran här.

Aamulehti var först ute med nyheten.