Hoppa till huvudinnehåll

Greklands ohållbara pensionssystem

Theodoros Agathagelidis (i mitten)
Theodoros Agathagelidis (i mitten) Bild: Yle/Johnny Sjöblom theodoros agathagelidis

Allt fler räknar nu med en grekisk statskonkurs och Greklands utträde ur eurozonen - om inte någondera parten bara helt ger upp alla krav. In i det allra sista bråkar Grekland och långivarna bland annat om pensionssystemet. Vad är problemet?

Två grundläggande problem:

1 Eftersom den grekiska befolkningen precis som i övriga länder blir allt mer ålderstigen innebär det att antalet greker som lever på pension är väldigt stort. Det finns många myter om hur tidigt grekerna går i pension. Den genomsnittliga åldern då grekerna de facto går i pension är vid drygt sextio års ålder och skiljer sig inte nämnvärt från andra länder i europa.

2 Finansieringen av det grekiska pensionssystemet är usel. Antalet skattebetalare i förhållande till dem som är beroende av staten är ohållbart. Hälften av ungdomarna är arbetslösa. Pensionärerna blir fler och fler. De däremellan som har jobb och betalar skatt är för få och dessutom är skatteindrivningen ineffektiv.

Vad begär långivarna?

Långivarna vill att Grekland skär ner kostnaderna för pensionssystemet med en procentenhet i förhållande till dess andel av BNP. Genomsnittet i EU för pensionssystemets andel av BNP är 12 %. I Finland är det 13%. Grekland har högst i hela Europa, 17,5 %. (Siffror för 2012 enlingt Eurostat, siffran för Grekland har minskat något sen dess men är fortfarande högst i EU)

Varför säger den grekiska regeringen nej?

1 Av politiska skäl. Det är huvudanledningen. Partiet Syriza lovade väljarna att säga nej till alla fortsatta inbesparingar och det är precis vad man gör nu. Det vore därför ett stort svek mot väljarna att gå med på besparingar. Och opinionsmätningar visar att grekerna vill att regeringen står på sig.

2 Av sociala skäl. Grekland har inte samma socialskydd som Finland. Ofta är pension eller förtidspension enda möjligheten till att ha något att leva av överhuvudtaget för den som är över femtio och blir arbetslös. Grekiska pensioner är räknat i euro dessutom mycket låga, en majoritet får under 800 € i månaden. Så att ta från pensionerna innebär att ta från dem som redan har mycket lite. Grekerna får dessutom allt mindre för sina pensioner. De har redan sänkts i omgångar och momsen har höjts vilket gör att pensionen räcker allt mindre långt.

Så vad ska man tro?

Räknat i euro och cent kostar pensionerna i Grekland inte mer än i andra länder, visserligen är antalet pensionärer stort, men å andra sidan är pensionerna låga. Däremot ligger Grekland i topp för hur stor andel av statsbudgeten som går till pensioner. Med andra ord: Med landets usla ekonomi har det inte ens råd med de här låga pensionerna.

Pensionerna är jättedyra för den grekiska staten - men jättelåga för dem som ska leva på dem. Grekland uppger själv att 45 % av pensionärerna lever under fattigdomsgränsen. I Finland skulle vi säga att finansieringen av pensionssystemet måste stärkas. Det gäller i allra högsta grad för Grekland. Men det är en process som kräver många åtgärder och som i det byråkratiska Grekland inte verkar gå särskilt snabbt. Och Grekland är i princip bankrutt.

Källor: Eurostat, Sueddeutsche Zeitung, Der Spiegel, The Guardian