Hoppa till huvudinnehåll

Grekland lägger fram eftergifter inför euroländernas krismöte

Den grekiska regeringen har hållit krismöte på söndagen för att besluta om ett nytt kompromissförslag som läggs fram inför euroländernas krismöte i morgon. Förslaget har sänts till långivarna men det hålls ännu hemligt.

Premiärminister Alexis Tsipras har förberett nya eftergifter med sina närmaste medarbetare, sedan han kom hem igår kväll från ett möte med president Vladimir Putin i Sankt Petersburg.

Tsipras beskriver förslaget som "förmånligt för alla parter" . Kompromissförslaget har sänts till långivarna, men hålls ännu hemligt.

Tsipras presenterade förslaget under en telefonkonferens på lördagskvällen med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Regeringens koordinationsminister Alekos Flambouraris säger att kompromissförslaget innehåller nya element som Grekland inte har lagt fram tidigare.

- Vi kommer inte dit med ett gammalt förslag. Vi kommer att lägga fram förslag som kan överbrygga klyftan mellan oss, säger Flambouraris, som hör till Tsipras närmaste betrodda.

Höjd pensionsålder och skärpt beskattning på förslag

Regeringen lär bland annat överväga nedskurna pensionsförmåner och skärpt företagsbeskattning.

Enligt Flambouraris kommer dessa och andra kompromisser att underlätta en överenskommelse så att Grekland kan få ytterligare 7,2 miljarder euro i krislån av EU, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF.

Grekland behöver pengarna för att kunna betala av ett lån på 1,6 miljarder euro till IMF senast den 30 juni.

"Långivarna kommer knappast att bli nöjda"

Flambouraris varnar ändå för att långivarna inte kommer att vara nöjda med Greklands nya förslag, som blir det tredje inom tre veckor.

- Ni kommer att få se att de inte kommer att acceptera lättnader i budgeten eller vårt förslag om skulderna, sade Flambouraris inför grekiska medier.

Han trodde ändå inte att den ECB låter grekiska banker kollapsa på grund av en hotande likviditetskris.

Det kunde utlösa en dominoeffekt och drabba banker även på andra håll i Europa, varnar den grekiska ministern.

- Jag hör till dem som tror att vi är på väg mot en lösning, sade Flambouraris i en grekisk tv-intervju på lördagskvällen.

Oro för ny bankkris

Det är ännu oklart om grekiska banker kan öppna i morgon efter den massiva penningflykten under den senaste veckan.

Kunder har lyft miljarder euro av rädsla för att man inte når en kompromiss med internationella långivare på måndagen.

Bankernas likviditet kan urholkas och det kan bland annat leda till att regeringen blir tvungen att begränsa hur mycket pengar kunder får lyfta från sina konton.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes