Hoppa till huvudinnehåll

IL: Mest bärplockare från Ukraina i år

bärplockare i finlänsk skog
bärplockare i finlänsk skog Bild: Yle bärplockare

Omkring 14 000 utländska bärplockare kommer till Finland i sommar, uppger Iltalehti.

Enligt tidningen, som intervjuat enhetschef Kim Kuivalainen vid Utrikesministeriets visumavdelning, är de två största grupperna som kommer ukrainare och thailändare.

Från Thailand väntas cirka 3 500 personer och från Ukraina hela 8 000 - 9 000. Tidigare år har thailändare mest satsat på plockning av vilda bär i mellersta och norra Finland medan plockare från Ukraina jobbat på exempelvis jordgubbsodlingar.

De första bärplockarna anländer i början av juli, och hur säsongen sedan fortsätter är en väderfråga.

De flesta stannar i tre månader

En person som kommer till Finland för att plocka bär kan vistas här i tre månader. Enligt UM:s Kuivalainen stannar de flesta hela tiden ut.

I genomsnitt förtjänar bärplockare 2 000 euro under säsongen. De som plockar bär på odlingar har oftast ett arbetsavtal, medan de som plockar skogsbär har det nödvändigtvis inte. De anses inte vara i ett arbetsförhållande, vilket fritar uppköparen från mycket ansvar.

Det har under flera somrar uppstått problem då de utländska bärplockarna anser sig ha blivit förda bakom ljuset i fråga om förtjänsterna. Om bärsäsongen är dålig finns det ingen garanti för att bärplockarna ens får sina utgifter täckta, och många särskilt thailändare har åkte hem med stora skulder för flygbiljetter och uppehälle.

Det finns också de som är så nöjda med arbetet som bärplockare att de återvänder säsong efter säsong.

Läs också