Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Allt fler köttallergiker upptäcks

Rött kött.
Griskotletter och marinerade filéer av nöt. Rött kött. rött kött

Antalet diagnostiserade köttallergier har ökat tiofaldigt i Sverige under de senaste åren, uppger Sveriges Television.

Enligt forskarna har man information om 200 köttallergiker i Stockholmsområdet och södra Sverige. Forskarna misstänker att köttallergierna beror på fästingbett.

De första bevisen på sambandet mellan fästingbett och köttallergi gjordes i Australien och USA för sex år sedan. Svenska forskare fastställde sambandet för några år sedan.

Kolhydraten alpha-gal, som finns i fästingarnas mag- och tarmkanal, är den bakomliggande orsaken. Den som får in alpha-gal via huden vid ett fästingbett kan utveckla allergi-antikroppar, vilket kan leda till att man inte längre tål rött kött.

Vanliga symptom på köttallergi är kliande utslag, magsmärtor, illamående och diarré. I värsta fall kan den leda till att blodtrycket sjunker, svimning och andningssvårigheter.

Svår att diagnostisera

Allergispecialisten Maria Starkhammar, som varit med i forskningsgruppen, säger att köttallergin är svår att diagnostisera.

- De flesta av patienterna får inte symptom varje gång de äter kött. Dessutom kommer symptomen först ungefär 2-7 timmar efter att man ätit kött. På grund av dett här har såväl läkarna som patienterna haft svårt att koppla samman symptomen med köttallergi, säger Starkhammar till SVT.

Forskarna tror att antalet köttallergiker i verkligheten är mycket större än de 200 som hittills diagnostiserats.

 • Tröskeln hög för unga att börja med jakt

  Det svåra provet för jaktkortet är en orsak.

  Borgå har flera aktiva jaktföreningar och jaktlag, och ett flertal av medlemmarna är unga. Det svåra jaktkortet och missförstånd om hobbyn gör ändå att många inte börjar.

 • Senaten öppnar för nedmontering av Obamacare

  Delseger för Trump och det republikanska ledarskapet.

  Senaten gav Donald Trump och det republikanska ledarskapet en delseger då den röstade för att debattera nedmonteringen av Obamacare. Vice president Mike Pence var tvungen att bryta dödläget då två republikaner röstade mot att föra frågan vidare.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Utrikes