Hoppa till huvudinnehåll

Tawaststjerna om Sibelius

Erik Tawaststjerna 1983
Erik Tawaststjerna vid pianot 1983 Erik Tawaststjerna 1983 Bild: Yle/Håkan Sandblom erik tawaststjerna

Med anledning av Sibelius 150-årsjubileum 2015 sänder Radio Vega valda avsnitt ur Tawaststjernas svenskspråkiga radioserie om Jean Sibelius.

Erik Tawaststjerna (1916-1993) var en finländsk pianist, musikkritiker och professor i musikvetenskap vid Helsingfors universitet. Hans främsta litterära verk är biografin över Jean Sibelius som ursprungligen skrevs på svenska och som efter hand översattes till finska. Monografin utkom under åren 1965 till 1988. Vid sidan av böckerna producerade Tawaststjerna runt 150 program om Sibelius, en kronologisk radioutgåva vars produktion inleddes redan tidigt på 1960-talet och vars sista avsnitt spelades in under 1980-talets förra hälft.

På basis av de finskspråkiga manuskripten bearbetade Tawaststjerna drygt 30 program på svenska. De gjordes inte bara för den finlandssvenska publiken, utan sändes också i Sveriges Radio kring decennieskiftet 1980. Med anledning av Sibelius 150-årsjubileum i år sänds nu valda avsnitt ur denna radioserie i Radio Vega under sommaren.

Sommarjobb hos Tawaststjerna

Leif Nystén, musikredaktör på Svenska Yle, har personliga minnen av Erik Tawaststjerna.

– Det var en natt i mitten av juni 1977 som telefonen ringde hemma hos mig och en röst i luren presenterade sig som Erik, minns Leif. Tawaststjerna hade för vana att arbeta om nätterna och då han kom på någonting så fattade han med ens luren och slutförde vad han hade i tankarna just för ögonblicket.

Det som Tawaststjerna hade i tankarna var att bjuda Leif till sommarnöjet i Joutseno, för han behövde en skrivmaskinkunnig person som kunde ta emot diktamen. Tidigare samma sommar hade universitets inträdesprov till musikvetenskapliga institutionen ägt rum och Leif hade blivit antagen. Professor Tawaststjerna brukade erbjuda första årets studenter sommarjobb som personliga sekreterare.

Erik Tawastsjerna 1988
Erik Tawaststjerna 1988 Erik Tawastsjerna 1988 Bild: Yle/Kalevi Rytkölä erik tawaststjerna

Ett udda inslag i kamelskinnspaletå

Leif Nystén reste till Joutseno med sin sommarbil, en röd Volkswagen, som användes flitigt också på ort och ställe.

– Erik skulle dagligen in till byn, han behövde ringa fjärrsamtal, skicka telegram, besöka banken och också alla affärer, berättar Leif.

Under vistelsen skötte Leif alla anskaffningar till familjen, börjande från späda morötter vid värdinneskolan till finrensade oxfiléer från andelslaget, inte att förglömma vinet som skaffades från den lokala Alkobutiken. Leif minns hur biträdena stirrade misstänksamt på honom då han över disken beställde franska chateauviner, men då det framkom att de var till professorn så förstod alla och nickade instämmande.

– Överallt där vi rörde oss - Erik hade alltid sin kamelskinnspaletå med sig - väckte professorn litet skräckblandad respekt hos medmänskorna. Visst betraktades han som litet udda i den purfinska miljön i Norra Karelen, minns Leif.

Spring i skivarkivet

På en ö i Saimen i en miljö snarlik Lönnrots Kalevala dikterade Tawaststjerna Sibeliusavsnitt till encyklopedier som Nystén knackade ned på en gammal Remington. Ungefär samtidigt inleddes Nysténs radiokarriär som sommarredaktör vid melodiradion vid dåtida Riksradion och han minns också att han fick besöka skivarkivet på jakt efter lämplig musik till Tawaststjernas Sibeliusprogram som spelades in under hösten 1980 och våren 1981.

Med anledning av Sibelius 150-årsjubileum 2015 sänder Radio Vega valda avsnitt ur Tawaststjernas svenskspråkiga radioserie om Jean Sibelius. Radio Vega, tisdagar kl.19.30, repris söndagar kl.22.15 med början den 23 juni. För redigeringen står Leif Nystén.