Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals samlades kring yoga i Delhi

Tiotusentals människor har deltagit i firandet av den första internationella yogadagen i Indiens huvudstad Delhi.

Indiens premiärminister Narendra Modi ledde en folkmassa på 35 000 människor på söndagsmorgonen. Den gigantiska yogagruppen bestod av tjänstemän, studerande och soldater. Deltagarna gjorde olika yogaställningar på bulevarden mitt i stan.

Samtidigt utövades yoga i 650 andra distrikt i Indien. Videoklipp visar bland annat soldater som utförde asanas med de snöklädda bergen i det omtvistade Kashmir i bakgrunden.

Den första internationella yogadagen firas också i hundratals andra länder. Bland annat i London har man brett ut jättelika yogamattor vid Thames-floden.

Modi kontroversiell yogi

Premiärminister Modi representerar det hindunationalistiska partiet BJP. Sedan han kom till makten har han starkt förespråkat yoga och andra traditionella indiska hälsofrämjande aktiviteter. Modi har bland annat grundat ett ministerium för de här ärendena. Dessutom edbjuds landets tre miljoner tjänstemän gratis yogapass nuförtiden.

Modi själv är vegetarian och utövar yoga dagligen. Han säger att yogan är orsaken till att han behöver så lite sömn och kan arbeta så effektivt.

Modi säger att yoga inte handlar enbart om motion, utan meningen är att anpassa människosinnet till en ny, fredlig tidsperiod. Premiärministern anser att västvärlden har anammat yogan i alltför hög grad och gjort den kommersiell.

Alla är ändå inte övertgade om det fredliga i Modis yogabudskap. Framförallt religiösa minoriteter motsätter sig yogadagen som en nationaldag eftersom yogan är så starkt sammankopplad med hinduismen.

Urgammal tradition

Yoga är en flera tusen år gammal metod för att uppnå hälsa och balans. De äldsta arkeologiska bevisen på att man utövat yoga i Indien är 5 000 år gamla.

Nuförtiden utövas yoga både med och utan andliga bakgrundsmotiv.

FN har utlyst den 21 juni till Internationella yogadagen på Modis begäran. Under ceremonin på söndag morgon tackade den indiska premiärministern FN för detta.