Hoppa till huvudinnehåll

Båtoperan Fendrarna turnerar i skärgården

Under början av juli turnerar en lite annorlunda föreställning i Åbolands skärgård, nämligen tvåspråkiga Båtoperan Fendrarna.

Två båtar fungerar som scen medan publiken följer med föreställningen från kajen.

Båtoperan fendrarna är en berättelse om att leva båtliv i gästhamn och alla de komiska situationer som lätt uppkommer bland seglare och motorbåtfolk, kvinnor och män, stora och små under båtsemestern.

Librettot är skrivet av Margit Westerlund, Kaj Chydenius har komponerat musiken.

Sören Lillkung
Sören Lillkung Sören Lillkung Bild: Yle/Lotta Sundström sören lillkung

Yle Åboland träffade regissör Ville Sandqvist och operasångare Sören Lillkung och de menar att många som levt båtliv med familjen och frekventerat gästhamnar nog kommer att kunna känna igen sig i flera av de komiska situationer som uppstår under föreställningen.

Möjligheten att någonting går snett är överhängande när man stuvar in hela familjen med hundar och ungar på en minimal boyta och kombinerar det hela med olika förväntningar på semestern.

- På semestern ska familjen vara mera tillsammans än vanligt och det är inte alltid lätt, beskriver Lillkung.

Grannsämjan i gästhamnen kan också sättas på prov.

- Det är frågan om två par, varav det ena rör sig med motorbåt och det andra med segelbåt, berättar Sandqvist. I båda paren är den ena finlandssvensk, den andra finsk. De är ganska stereotypa skärgårdsbesökare men samtidigt är det något överraskande i dem också, säger Sandqvist.

Oula Kitti och Jenni Kitti.
Oula Kitti och Jenni Kitti. Oula Kitti och Jenni Kitti. Bild: Yle/Lotta Sundström båtoperan fendrarna

Bekant samarbetspartner

Lillkung har också tidigare samarbetat med tvåspråkiga Kaj Chydenius och vill lyfta fram hans arbete över språkgränserna.

- Han har varit intresserad av all lyrik och har komponerat oerhört många sånger. Av honom har jag lärt mig väldigt mycket om både finska och finlandssvenska texter. När vi då skulle göra en opera som delvis också handlar om möten mellan människor och olika kulturer, och olika båtmodeller, då tyckte vi han var den mest lämpliga för han kan så mycket om de här mötena, säger Lillkung.

Riikka Sirén.
Riikka Sirén. Riikka Sirén. Bild: Yle/Lotta Sundström båtoperan fendrarna

Premiären är i Korpoström den 3 juli, sedan forsätter turnén till Näsby i Houtskär (5.7) och Norrby i Iniö (6.7).

De två sista förställningen är på Brännskär (8.8) och i Nagu gästhamn (9.8).

På scenen står skådespelare Jenni och Oula Kitti och operasångarna Riikka Sirén och Sören Lillkung. Med är också 7-åriga Alma Lillkung. Dragsspelskonstnär Samuli Jokinen står för ackompanjemanget.

Artikeln har uppdaterats 23.6 kl. 11.54. Tidigare stod det att också de två sista föreställningarna är i juli. Datumen är nu korrigerade.