Hoppa till huvudinnehåll

Elin Blom: Mobbad för artistdrömmar

Elin Blom
Elin Blom Bild: Fredrik Etoall fredrik etoall
Stockholm och Los Angeles är Elin Bloms vardag när hon i dag går under artistnamnet FELIN. Vägen från Terjärv ut i världen har varit målmedveten, men lång och stenig.

Ända sedan Elin Blom var 10 år och såg New Yorkbandet Blondie blev hon helt förtrollad av musik och artisteri. Hon startade bandet Sister Twister hemma i Terjärv, Österbotten helt ovetande om att det redan fanns ett världsberömt band som hette Twisted Sister.

Med friskt mod tog Elin och Sister Twister emot alla slags spelningar och fick bland annat en spelning på en bar på en avlägsen ort. Mitt under spelningen bröt det ut slagsmål mitt framför näsan på de unga tonåringarna.

Tänk om jag skulle ha gett vika för mobbarna.― Elin Blom

Bandet spelade in skivor och vann musiktävlingen MGP som sänds på Yle Fem.

Utpekad och utfryst

- Vägen till professionell artisteri har inte varit lätt, säger Elin. Jag blev mobbad i skolan för mina artistdrömmar. Man skulle inte ha så stora drömmar. Jag var annorlunda och såg annorlunda ut med högt uppkammat hår.

Sister Twister uppträdde på Popkalaset 2010. popkalaset 2010

Elin blev utfryst i skolan och fick läsa elaka kommentarer om bandet på Youtube.

- En av mobbarna sa: "Du kan ju inte både vara duktig i skolan och ha musiken och sen tro att du också ska få ha vänner".

Vägen till Los Angeles

Då grundskolan var klar flyttade Elin till Stockholm, skrev låtar och gjorde spelningar. Hon var med i tv-programmet Idol där hon tog en sjätteplats.

Sen bar det iväg till Los Angeles under två år för att studera musik och artisteri och för att skriva låtar.

I dag är huvudorten Stockholm och Elin trivs med sin tillvaro och har artistnamnet FELIN.

Ola Salo och Elin Blom.
Ola Salo och Elin Blom i Stockholm. Ola Salo och Elin Blom. Bild: Fredrik Etoall AB fredrik etoall

- Tänk om jag skulle ha gett vika för mobbarna i skolan. Jag tycker att det är viktigt att våga prata om det jag upplevt, att kunna vara en förebild för andra som varit och är i samma situation.

Det har tagit länge för Elin att våga berätta.

- Nästan som att man skäms för att ha blivit mobbad, som att det är nåt fel på en. Men det är just det mobbning handlar om. Att trycka ner en person, att få den att må dåligt, få den att tro att den är värdelös och att det är nåt fel på den. Sådant sätter spår oberoende hur stark man är eller försöker vara.

- Jag har insett att det inte är mig det är fel på, problemet ligger hos mobbarna, det är de som behöver arbeta på sitt självförtroende, ta itu med sina rädslor. Och jag vet att det inte är nåt fel i att vara annorlunda, utan det är något att vara stolt över. Speciellt som artist är det bara en styrka.

- Fy fan vad tråkigt om alla följde samma mönster och var likadana.

I sitt sommarprat spelar Elin Blom bland annat den här musiken:

Elin Blom sommarpratar i Yle Radio Vega den 22 juni kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hennes sommarprat påYle Arenan. På grund av tekniska problem har publiceringen av sommarpratet på Arenan tyvärr fördröjts.

Här hittar du listan på Vegas sommarpratare 2015

Nyligen publicerat - Vega