Hoppa till huvudinnehåll

Ny skalbaggsart hittad i Dalsbruk

Longitarsus exsoletus
Longitarsus exsoletus Longitarsus exsoletus Bild: Danmarks Fugle og Natur/Klaus Bek Nielsen longitarsus exsoletus

En för Finland helt ny skalbaggsart har hittats i Dalsbruk. Det berättar forskarna i ett pressmeddelande.

Skalbaggen Longitarsus exsoletus hittades av forskaren Mikko Pentinsaari från Uleåborgs universitet. Den är cirka 3 millimeter lång.

Longitarsus exsoletus hör till familjen bladbaggar. Den beskrevs första gången av Carl von Linné 1758, och har tidigare påträffats i de andra nordiska länderna, i Baltikum och på andra håll i Europa. Den lever på växten blåeld, som är typisk för Dalsbruk.

Pentinsaari hittade 20 exemplar av Longitarsus exsoletus kring DIT-Centret i centrum av Dalsbruk. Fynden gjordes redan 2012, men publicerades först nu i den finländska entomologiska tidskriften Sahlbergia.

Man känner i Dalsbruk till fyra hotade fjärilsarter, vilka också är beroende av blåelden. I Finland påträffas de nästan enbart i Dalsbruk. Därför borde man bevara blåelden på alla platser där den växer, och undvika att klippa ner den förrän långt in på hösten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland