Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Förväntningarna om Grekland för höga

Finansminister Alexander Stubb (Saml), som deltar i euroländernas krismöte om Grekland i Bryssel, väntar sig inte något större genombrott.

Stubb anser att förväntningarna inför mötet är alldeles för högt ställda.

Dessutom har grekerna kommit in med sitt åtgärdsförslag alldeles för sent. Förslaget väntades under gårdagen, men kom först under natten.

- Min tippning är att vi inte når en lösning i dag utan den här processen kommer att fortsätta ännu flera dagar, sade finansminister Stubb då han var på väg in till eurogruppens möte.

Stubb tror inte på ett genombrott varken i dag på eurogruppens möte eller på kvällens extrainkallade toppmöte där stats- och regeringscheferna deltar.

- Det är visserligen helt intressant att diskutera Grekland men för att nå en kompromiss måste vi ha ett förslag och just nu har vi ingenting på bordet. Så det är nog mycket politisk energi som sätts på väldigt lite.

FT: Grekerna skickade in fel dokument

Tidningen Financial Times skriver i dag att Grekland ska ha blandat ihop dokumenten och av misstag skickat in fel förslag till långivarna igår.

- Det första förslaget kom in i natt vid ett-tiden, det andra klockan sju i morse där det stod att det första förslaget var fel och nu finns det ett förslag på bordet som vi inte har hunnit bekanta oss med, säger Stubb.

Förslaget uppges innehålla förslag som berör företagsskatten och också strukturella reformer. Stubb säger att de reformer som presenterades i det utkast han sett inte håller måttet.

Eurogruppen möts igen på onsdag?

Finansminister Stubb tror att det kan bli fler eurogruppsmöten ännu den här veckan.

- Tågordningen är klar, först ska institutionerna; EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafondens IMF dryfta förslaget, och först efter det kan euroländernas finansministrar ta ställning till det.

Stubb tror att det blir ytterligare ett eurogruppsmöte den här veckan och att också Greklandsfrågan kommer att diskuteras när stats- och regeringschefer samlas till ett ordinärt toppmöte i slutet av veckan.

- Jag är besviken på hur det här skötts av grekerna. Grekland har haft tid att komma med konkreta förslag sedan den 20 februari. Nu återstår en dryg vecka innan det nuvarande stödpaketet löper ut, så man kan nog säga att det här ska avgöras i elfte timmen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes