Hoppa till huvudinnehåll

Tv vs verklighet: Fängelset

Karaktärer från serien står i toalettbås.
Hur verklighetstrogen är vakten Pornstash från Orange is the new black? Inte alls, tydligen. Karaktärer från serien står i toalettbås. Bild: Netflix Orange Is the New Black

Hur verklighetstrogna är serier som Orange is the new black och Prison break? Sari Somppi som jobbar på Vasa fängelse berättar.

Sari Somppi jobbar som psykologisk handledare i Vasa fängelse. Det betyder att fångarna får komma in och prata med henne om hur de upplever livet på fängelset, men också ta itu med andra problem som de har med sig från det civila vardagslivet. Innan Sari började jobba på Vasa fängelse jobbade hon som vakt på häktet Huddinge i Stockholm, samtidigt som hon studerade till kriminolog i Malmö.

Sari Somppi
Sari Somppi har sett en del drama på jobbet, men livet på fängelset är ändå mycket lugnare än i tv-serierna. Sari Somppi Bild: Yle/Petter Sandelin sari somppi

Innan Sari började jobba på fängelser tittade hon gärna på tv-serier och filmer som utspelar sig i fängelser. Nu vill hon knappt se en våldsscen längre.

- Det blir på något sätt så verkligt för mig, säger hon.

Det finns en del saker i fängelselivet som stämmer ganska väl överens med verkligheten, men så finns det också saker som är väldigt överdrivna, i alla fall när det kommer till finska fängelser.

- Vakter och kriminalvårdare är nog mer professionella än de vi ser i Orange is the new black. Deras målsättning är kanske mer att minska på återfallen och få individerna tillbaka till samhället, säger Sari.

Sadistvakten finns inte

I de flesta tv-serier och filmer finns det en fångvaktare som njuter av sin makt, och som behandlar fångarna på ett nästan sadistiskt sätt. Sari har inte själv sett någon sådan vakt, och hon hoppas att de inte heller finns.

- Men visst måste fångarna ha en viss respekt för vakterna, för annars kommer det inte att fungera, säger Sari.

På Vasa fängelse är vakterna mycket pedagogiska, och det är Sari nöjd över. Vakterna förklarar för fångarna hur reglerna ser ut, och vad som händer ifall de inte följs.

- Det är ju så det ska fungera. Inte att man ska använda makt på något sätt, trots att vakterna såklart nog har makt.

POrnstach från Orange Is The New Black
Pornstash i OITNB njuter av sin makt och smugglar in droger i fängelset. Han skulle knappast passa in i det finska fängelsesystemet. POrnstach från Orange Is The New Black Bild: Skärmdump från trailern till säsong 2 orange is the new black

Vakterna som supersmugglare

I Orange is the new black är det en av vakterna som smugglar in droger till fängelset. Än en gång tror, och hoppas Sari att verkligheten inte överensstämmer med serien. Men visst smugglas det in saker, och nya smugglingsvägar kommer alltid att dyka upp. Det betyder att det antagligen alltid kommer att finnas droger i de finska fängelserna.

Men allt måste inte smugglas in. I finska fängelser tillåts många personliga ägodelar.

- Det hålls många familjeträffar, och då får familjemedlemmarna ta in saker som kontrolleras av vakterna som ser till att allt är okej.

Hierarki i matsalen

I Vasa fängelse sitter olika slags fångar. En del sitter av en livstidsdom för mord, medan andra bara sitter inne en vecka för en obetald bot. Alla umgås med varandra, men ibland kan det uppstå en del bråk. I vissa fall finns en tydlig indelning bland fångarna, till exempel i matsalen.

- Där sitter de på sina egna platser, och det är bestämt vem som får sitta var. Det kan påminna lite om det vi ser i serierna, säger Sari.

Inte så mycket gäng i Finland

I tv-serier och filmer tillhör nästan alla fångar något gäng. Vasa fängelse är så pass litet så där känner alla varandra, men visst har vissa mer makt än andra. En del sorts fångar ligger nästan alltid lågt i rang.

Där sitter de på sina egna platser, och det är bestämt vem som får sitta var.

- I alla fängelser har de som sitter inne för sexualbrott inte så stor pondus. De sitter oftast på egna avdelningar, och dit får de andra inte komma in.

När Sari jobbade i Sverige såg hon en mycket större gängindelning än här i Finland. Där hade de olika gängen också egna symboler som fångarna lät tatuera sig med.

- Där fanns till exempel många fotbollshuliganer som tillhörde olika gäng, säger Sari.

Inte helt utan drama

Skulle vi göra en fängelseserie som skulle vara hundraprocentigt verklighetstrogen skulle den lätt kunna bli lite tråkig. I alla fall om vi utgår från de finska fängelserna. Men fastän det går lugnare till i våra fängelser uppstår det ändå lite drama nu och då.

- Det kan till exempel hända ute på gården eller under något idrottsevenemang. Det händer kanske mest där var det oftast uppstår problem bland karlar som är tillsammans i grupp, säger Sari.

Fångarna driver fängelset

Precis som i till exempel Orange is the new black, så jobbar också fångarna som kökspersonal och städare.

Fångarna vill jättegärna jobba, för de tycker det är ganska trist att bara sitta utan att ha något att göra.

- Fångarna vill jättegärna jobba, för de tycker det är ganska trist att bara sitta utan att ha något att göra, säger Sari.

Jobben räcker ändå inte till alla.

- Vi har mellan 60 och 70 fångar och bara tre avdelningar, så det finns inte så mycket att göra. Men man kan också utbilda sig till exempel inom metallarbete.

De som går utbildningen får papper på att de har gått den, och kan sedan jobba med metall och svetsning. Det finns också ett måleri där fångarna får lära sig att måla. Det är ändå inte alla fångar som får gå på kurs.

- Det måste vara pålitliga fångar, och sådana som inte använder droger eller är våldsamma. Det måste vara sådana vi tycker att vi kan lita på, och som bevisar att de kan fixa det.

Kärleksrelationer i fängelset

I Orange is the new black kryllar det av kärleksrelationer, i verkligheten … inte så mycket. Inget som visas utåt i alla fall.

- Det där är nog något som inte visas så tydligt, så jag har inte märkt av något. Men de har ju förhållanden utåt i det civila, som flickvänner och fruar som kommer på besök.

Ifall en fånge har en familj som kommer på besök kan de få vistas i en liten familjelägenhet som finns inne på fängelseområdet.

- Där finns det ett kök och ett vardagsrum och plats för barnen att leka. Där kan familjen få vistas en eftermiddag i lugn och ro, och de får göra vad de vill, utan övervakning.

Finns det något yrke du tycker vi borde ta upp i vår sommarserie? Kommentera gärna!