Hoppa till huvudinnehåll

"Vinservering på äldreboenden hör till bra service"

Sirkka Pingoud
Sirkka Pingoud njuter av ett glas rödvin till maten. Sirkka Pingoud Bild: Yle/Felicia Aminoff attendo apollohemmet

Allt fler äldreboenden väljer att servera vin vid festtillfällen. Serviceföretaget Attendo har nyligen gått ut med nya riktlinjer att alla deras serviceboenden ska bjuda på vin vid högtider.

Midsommaren firades med vin på Attendo Apollohemmet i Helsingfors. Förut har anhöriga till de boende kunnat hämta en flaska vin men nu bjuder också servicehemmet på ett glas.

- Jag tycker att det hör till bra service att kunna bjuda på ett glas vin till fest, precis som man kan bjuda på godis eller choklad, säger Carola Ventre som är avdelningsskötare på Apollohemmet.

För 95-år gamla Sirkka Pingoud innebär de nya riktlinjerna ändå ingen större förändning. Hennes dotter brukar hämta henne en flaska rödvin så att hon kan dricka ett glas till maten.

- Hon har hämtat vinet som jag dricker nu, hon tycker att det piggar upp mig lite, säger Pingoud som sitter vid lunchbordet.

Vin hela livet

Också på Folkhälsans äldreboenden är det en viktig princip att man ska få fortsätta leva ett sådant liv som man levde innan man flyttade till ett äldreboende eller serviceboende.

- Det är nog helt naturligt hos oss att till exempel bjuda på ett glas skumvin vid högtider, säger Folkhälsans äldreomsorgschef Kira Exell-Paakki.

Sirkka Pingoud tror inte att ett glas till maten skadar någon.

När man nått så här långt i livet och haft som vana att ta ett glas vin till maten så ska man få göra det.

- Jag har druckit vin till maten ända sedan jag var barn, speciellt på söndagar brukade föräldrarna bjuda på ett glas. Inte var vi några ”supister” utan helt vanliga människor. Det är ju nog måndag idag men för mig är det helt naturligt att ta ett glas vin till maten, det smakar bra, säger Pingoud.

Omdiskuterade alkoholvanor

Seniorers alkoholvanor har varit ett omdiskuterat ämne men så länge man dricker med måtta uppstår det inte problem. Det säger både Centralförbundet för de gamlas väl, Folkhälsan och Attendo.

- Det finns ju de som tycker att när personer är så här ålderstigna så kanske de inte borde dricka, men vi tycker att när man nått så här långt i livet och haft som vana att ta ett glas vin till maten så ska man få göra det, säger Carola Ventre.

Medelåldern på Apollohemmet är över 88 och många lider av minnessjukdomar. Inom äldrevården anser många ändå att ett litet glas vin gör många på bättre humör och att det kan vara ett viktigt sätt att fortsätta den livsstil personen haft före han eller hon flyttat in på äldreboende.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes