Hoppa till huvudinnehåll

Äventyrsgolf ger uppsving för Sandnäsudd

Äventyrsgolfbanan i Sandnäsudd
Äventyrsgolfbanan i Sandnäsudd. Äventyrsgolfbanan i Sandnäsudd Bild: Yle/Lukas Lundin äventyrsgolf

Sommarparadiset Sandnäsudd i Snappertuna upplever en renässans efter att andelslaget grundades ifjol. De aktiva vill hålla kvar servicen i skärgårdsbyn.

För två år sedan var framtiden oviss för Sandnäsudd i Raseborg.

Britta och Olof Grönqvist var företagare i skärgården i över 50 år. Med all rätt funderade paret på pension. Frågan som var länge öppen är hur servicen kunde garanteras i framtiden.

En av skärgårdsänglarna som ville trygga bysamhällets arv var Harri Huovinen.

- Vi ville spara servicen åt våra barn och barnbarn. Här finns hundratals sommargäster som behöver både café, butik och bensinmack, säger Huovinen.

Harri Huovinen
Harri Huovinen på bryggan i Sandnäsudd. Harri Huovinen Bild: Yle/Lukas Lundin harri huovinen

Ifjol grundades andelslaget. Harri Huovinen var den första styrelseordföranden.

- Efter diskussioner med ägarna Grönqvist kom vi fram till att ett andelslag är den bästa formen. Det är mindre stelt än ett aktiebolag.

Kalla månader svåra

Den första sommaren var ändå utmanande.

- Alla myndighetslov och kontrakt måste förnyas. Det tar sin tid. Vi var färdiga först i början av juni och då hade säsongen redan varit i gång en tid.

Vädret var gynnsamt i april och maj år 2014. Det vackra vädret lockade fritidsboende till Sandnäsudd, men arbetet var ännu halvfärdigt.

- När vi äntligen kom igång i juni var det kallt. Det var säkert århundradets kallaste juni. En servicepunkt i "skärin" är så väderkänslig. Dåligt väder påverkar direkt, säger Ben Grönroos, nuvarande styrelseordförande och verkställande direktör för andelslaget.

Ben Grönroos
Ben Grönroos har tidigare jobbat på Nokia. Nu är han vd och styrelseordförande för andelslaget. Ben Grönroos Bild: Yle/Lukas Lundin ben grönroos

Juli var bättre och antalet ägare i andelslaget växte. I dag har andelslaget 211 medlemmar.

- Vårt mål är att få 250 medlemmar den här sommaren. På långsikt hoppas vi på 400 medlemmar. Då är eget och främmande kapital i balans, säger Ben Grönroos som varit fritidsboende i Snappertuna sedan 60-talet.

Alla hjälper till

Ett andelslag fungerar mycket med hjälp av sommarboendena och ortsborna.

- Det är som ett talkoföretag. Alla hjälper till med sin kunskap och sina idéer. Jag hoppas vi når 400 medlemmar om tre år, säger Grönroos.

På sommaren då antalet invånare växer markant är det viktigt med ett fungerande bysamhälle.

- Det är viktigt att servicen finns nära sommargästerna, så man inte behöver åka bort. Det är viktigt när man försöker koppla av på semestern eller veckoslutet, säger Hans Siltanen, styrelsemedlem i andelslaget med hus strax ovanför hamnen.

Hans Siltanen
Hasse Siltanen bor ett stenkast från hamnen. Hans Siltanen Bild: Yle/Lukas Lundin hans siltanen

I och med de mångtaliga sommargästerna kan lokala producenter erbjuda sina produkter och tjänster. Under sommaren kan du också få kalufsen klippt hos "fredagsfrissan".

- Det tar ändå par timmar att åka in till Ekenäs eller Karis. Nu finns den här servicen bakom knuten, säger den nyfriserade Siltanen.

Cement och golfbana

Andelslagets arbete har burit frukt. Raseborgs stad har valt Sandis butik och café till månadens företagare. I butiken finns det allt från mat och fiskeredskap till virke och torrcement.

En av nyheterna för i år är en äventyrsgolfbana, ett stenkast från hamnen. Banan har nio hål och är rätt unik i Finland. De två andra banorna finns i Mariehamn och Tuuri.

Mästerskap i bangolf mellan Yle Västnyland och Sandnäs Andelslag
Yle Västnylands redaktör Jonas Sundström besegrade andelslagets ordförande Ben Grönroos. Mästerskap i bangolf mellan Yle Västnyland och Sandnäs Andelslag Bild: Yle/Bubi Asplund sandnäsudd

- Banan öppnades en knapp vecka sedan och det har redan spelats över hundra omgångar på den. Vi får tacka vår anonyma mecenat som har finansierat banan, säger Grönroos strax innan Yle Västnyland utmanar honom.

Uttråkade sommarbarn

Förutom golfbanan finns det också en sommarteater med plats för 60 åskådare.

- Traditionellt brukar man vara på stugan länge och barnen kan bli trötta. Vi har redan nu flera barnteatrar bokade för sommaren. Vi försöker minska på orsakerna till att människor måste åka längre bort för service, säger Grönroos.

Strand cafe i Sandnäsudd
Sandis café. Strand cafe i Sandnäsudd Bild: Yle/Lukas Lundin sandnäsudd

För den som vill bli svettig finns det också en tennisbana. I och för sig har den funnits länge, men tidigare har den varit i skymundan bakom träd och buskar.

- Det finns sommargäster som har varit här i 30 år, men har först nu lagt märke till den.

Läs också