Hoppa till huvudinnehåll

Barnens favoritsajt buu.yle.fi förnyas

BUU-klubbens nya webb presenteras
Projektledaren och AD:n Mårten Seiplax och konceptutvecklaren Pia Manns har jobbat med förnyelsen på Svenska Yles webbutgivning. BUU-klubbens nya webb presenteras pia manns

Den nya BUU-sajten har skapats speciellt med tanke på den växande grupp barn som använder mobiltelefon och pekplatta till att surfa, pyssla och spela. Samtidigt lanseras svenska.yle.fi/barn med information för föräldrarna.

Spänd, nervös och förväntansfull. Så kan man beskriva stämningen på Svenska Yles webbutgivning när den nya BUU-sajten lanseras i dag.

– Jag ser verkligen fram emot förnyelsen. Nu har vi möjlighet att tillgodose målgruppens behov bättre, och grafiskt ser det fräschare ut, säger Mårten Seiplax, projektledare och AD inom webbutgivningen på Svenska Yle.

– Samtidigt är det spännande och nervöst. BUU-klubben är ett känt och älskat varumärke så vi ser fram emot att få höra hur barnen och deras föräldrar reagerar, säger Pia Manns, konceptutvecklare inom webbutgivningen med ansvar för buu.yle.fi.

Buu.yle.fi är Svenska Yles webbplats för barn under skolåldern. Den innehåller pedagogiska och trygga svenskspråkiga spel. Sajten innehåller ingen reklam.

Hundratals spel

Orsaken till att buu.yle.fi förnyas har framför allt att göra med att barnpubliken använder webben på ett annat sätt än för bara några år sedan. Allt fler barn använder mobiltelefon och pekplatta när de spelar spel på buu.yle.fi, och nu har sajten byggts om med tanke på just det. Bland annat är ingångsvyn anpassad för pekskärmsbruk, med bilder som är lätta att klicka på med fingret.

Men inga användare diskrimineras. Man kan fortfarande komma in på webbplatsen också via datorn. Nyckelordet är anpassning.

– Sajten känner igen vilken sorts apparat du kommer in med och visar bara det innehåll som din apparat kan använda, säger Seiplax.

Konkret betyder det till exempel att om man kommer in med en pekplatta så visas de ungefär trettio BUU-spelen som är anpassade för pekplatta. Om man kommer in med en dator som har mjukvaran Flash visas däremot ungefär trehundra spel. Eftersom många av de äldre BUU-spelen kräver Flash för att fungera blir utbudet för datoranvändaren större.

– Men de pekskärmsanpassade spelen ökar hela tiden, eftersom vi numera enbart gör sådana spel som fungerar på pekplatta och mobil, säger Manns.

Följsam design

Sajten är dessutom byggd i så kallad följsam design, där layouten anpassar sig enligt skärmstorleken.

Samtidigt har det grafiska utseendet uppdaterats i enlighet med den förnyelse som skedde i tv-rutan i april 2015.

– Den gamla webbplatsen var tio år gammal och motsvarade inte längre visuellt det som är BUU-klubben i dag, säger Petra Holm, ansvarig producent för allt barninnehåll på Svenska Yle.

Ny plattform

En hel del saker har också hänt under motorhuven, där den tekniska plattformen bytts ut. Den gamla sajten var specialbyggd för Yle, och var efter alla år av påbyggnader och reparationer något av en labyrint som enbart Yles trotjänare med många år i huset bakom sig klarade av att hantera. Den nya plattformen är också skräddarsydd för Svenska Yles behov, men betydligt enklare och mera flexibel.

– En del tekniska lösningar har vi också kunnat avstå ifrån eftersom andra Yle-tjänster har förnyats under åren. På den gamla BUU-sajten hade vi bland annat en BUU-biograf för distribuering av video, men nu kan vi hänvisa publiken till den förnyade Yle Barnens Arena, säger Manns.

Över huvud taget tror Pia Manns, Mårten Seiplax och Petra Holm mycket på tanken om att det ska finnas en enda ingångssida för det svenskspråkiga småbarnsinnehållet, alltså buu.yle.fi. Där hittar man sedan vidare till allt det övriga barninnehållet.

– Den nya buu.yle.fi är navet i vår nya barntjänst med spelen i centrum. Vi kommer inom det närmaste året att utöka tjänsten med olika tilläggsfunktioner, där vi framför allt vill fokusera på barns egen kreativitet, skaparglädje och en möjlighet till interaktivitet. Barnen ska kunna kommunicera både med figurerna i våra tv-program och BUU-klubbledarna via sajten, säger Holm om framtidsplanerna.

De som jobbat med förnyelsen av BUU-sajten tar tacksamt emot respons från både föräldrar och barn. Man kan använda responsforumläret på buu.yle.fi eller sända e-post till buuklubben@yle.fi.

Info för föräldrar på svenska.yle.fi/barn

Samtidigt som buu.yle.fi förnyas lanseras också en helt ny helhet om Svenska Yles barninnehåll, avsedd för vuxna. På adressen svenska.yle.fi/barn finns mycket nyttig och intressant information för barnens föräldrar.

– Allt innehåll Svenska Yle producerar för barn gör vi utgående från de värderingar och målsättningar vi har. Samtidigt finns public service-tanken som grund för all vår verksamhet. Vi vill ge en bild av hur vi tänkt då vi skapat innehållet, på vilket sätt innehållet stöder barns utveckling, vad vi försöker lyfta upp och fästa uppmärksamhet kring, säger Petra Holm.

På svenska.yle.fi/barn kan man bland annat läsa om hur figuren Bärtil kom till, hur det gick till då man spelade in Hittehatt och vad som rör sig i huvudet på en BUU-klubbsledare. Här finns också Yles riktlinjer för hur barn och ungdomar ska beaktas i bolagets innehåll.

– Föräldrar har rätt att veta vad de olika programmen står för och vad som är grunden för dem. Då det gäller animationer och övriga inköpta program där vi inte kan påverka innehållet så väljer vi utgående från våra public service-värderingar och gör noggranna avvägningar. Ibland kan inte alla våra önskemål infrias, säger Holm.

Tiotals frågor och svar

På sidan finns också svar på tiotals frågor som ofta ställs till redaktionen. Bland annat får föräldrarna veta hur man hittar fram till Yles barnappar i de olika applikationsbutikerna, vad man ska göra om ens barn vill medverka i Undra sa flundra och hur dagisgrupper kan komma på besök till BUU-klubben.

Och det är inte bara småbarnsföräldrarna som hittar information här. På sidan presenteras också innehåll för barn i skolåldern, som Hajbo och MGP.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Könsneutral docka utmanar Barbie - allt fler föräldrar vill uppmuntra sina barn till normbrytande lekar

  Normerna börjar luckas upp, säger forskardoktor Anna Moring.

  Utbudet av könsneutrala leksaker ökar. I dag finns det ett brett urval barnböcker där huvudpersonerna inte följer en binär könsfördelning. Nu har också en ny könsneutral docka lanserats, med mer realistiska kroppsformer än Barbie, och med olika könsuttryck. Det viktigaste är att låta barn leka hur de vill, säger forskardoktor Anna Moring.

 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn

 • Kom och se MGP-showen live på genrepet!

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio på lördag 6.10.

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio i Helsingfors. Genrepet visas på dagen kl. 13-16 och är identiskt med direktsända tv-finalen på kvällen.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Distance Girls

  Distance Girls skrev sin låt på distans.

  Distance Girls som består av Mie Frostdahl, Moa Gripenberg och Felicia Sundström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alva

  Alva Eklund är finalist i MGP 2018.

  Alva Eklund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alina

  Alina Reinikainen är finalist i MGP 2018.

  Alina Reinikainen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.