Hoppa till huvudinnehåll

Cirkuskonst och subtila streck

Verket Flight av Erik Creutziger.
Flight av Erik Creutziger. Verket Flight av Erik Creutziger. Bild: Mikaela Löfroth erik creutziger

Utställningen Sirkusaakkoset lämnar en antingen fylld av cirkusglädje, eller ett inre vitt lugn.

Verket Swan Wings and Silver Shoes av Erik Creutziger.
Swan Wings and Silver Shoes av Erik Creutziger. Verket Swan Wings and Silver Shoes av Erik Creutziger. Bild: Mikaela Löfroth erik creutziger
“Är det cirkusen som kommit till stan?” löd en kommentar jag en gång läste under en artikel som handlade om hbtiq-personer.

Cirkus har i tiderna handlat om en slags freakshow. Kom och se den skäggiga damen! Kom och se mannen med simhud mellan tårna!

I dag handlar cirkusen om något annat, om att visa en diversitet av förmågor och kunskap och dela det med dem som inte besitter samma förmågor. Ett slags balans och delaktighet för alla.

Verket Unicorn av Jasmin Anoschkin
Unicorn av Jasmin Anoschkin. Verket Unicorn av Jasmin Anoschkin Bild: Mikaela Löfroth jasmin anoschkin

Hela alfabetet behövs

I utställningen Sirkusaakkoset (Cirkusalfabetet, ungefärlig översättning) på Artag gallery i Helsingfors får vi en glimt av den här delaktigheten.

Tretton konstnärer samsas om ett litet utrymme men ges precis det utrymme de behöver och ska få.

Det relativt nya tillskottet i Helsingfors galleriutbud tar sig an en svår uppgift. Att få en röd tråd att genomsyra en så speciell och spretig utställning. Dessutom är utställningen en del av Prideveckan och har ett hbtiq-perspektiv.

Det ska inte vara alltför lätt

Arttag gallerys konstnärliga ledare Veikko Halmetoja säger att han försökt plocka verk från olika unga konstnärer som på något sätt berör varann.

-Jag ville inte heller att utställningen skulle bli alltför självklar. En ska stanna upp och fundera vad de olika helheterna betyder.

Helheter som flyter in i varandra

Verket Journey av Erik Creutziger.
Verket Journey av Erik Creutziger. Verket Journey av Erik Creutziger. Bild: Mikaela Löfroth erik creutziger

De konstverk som berör mig mest är Erik Creutzigers helhet bestående av verken Journey, Flight och Swan Wings and Silver Shoes.

De tre skapar tillsammans en rörelse framåt både i tid och rum, medan Paavo Halonens skulptur Assisted Dream växer ut som en fortsättning på det hela.

Den iranskfödda konstnären Dzamil Kamanger har använt sig av pärlbroderiteknik från sitt forna hemland när han gjort de rätt självklara, men ändå talande verken Maha Magazine och Rainbow Flag. I det senare verket se vi texten “There are no gays in Iran” på en regnbågsbakgrund.

Olika stadier av circus

Om galleriets främre rum har en viss cirkusstämning, bryts den tvärt när en kommer till det andra rummet.

Där tar lugnet och vemodet över. De enkla, minimalistiska verken får en att tänka på en väldigt, väldigt subtil Tom of Finland och till och det finns till och med drag av Tove Jansson i rummet.

De olika verken undersöker till viss del en inre värld och icke-normativ balans. Genom att läsa in egna åsikter och spinna vidare på historierna som konsten förmedlar går det hitta på sin egen cirkushistoria.

Och genom att välja vilket rum en börjar med, går det att bestämma om en kommer ut lugn och fridfull eller i cirkusstämning!

Sirkusaakkoset är en del av Prideveckans program och visas på Arttag gallery i Sandviken i Helsingfors fram till den 28 juni.