Hoppa till huvudinnehåll

"Dyr och onödig kommunutredning"

Replotbron.
Vasa torg Replotbron. Bild: YLE/Rolf Granqvist landsvägsbro

Professor Hannu Katajamäki kritiserar Vasaregionens kommunutredning. Mycket pengar lades ner på en dålig undersökning.

Den senaste kommunutredningen var onödig och slöseri med pengar, säger Hannu Katajamäki professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och efterlyser en seriös diskussion om vad samhällets resurser ska användas till. Utredningen med de tio kommunerna i Vasaregionen kostade 140 000 euro.

Hannu Katajamäki Bild: Yle/Matti Tamminen hannu katajamäki

Vasaregionens kommunutredning gjordes av Jan-Erik Enestam och Ossi Repo och blev klar i slutet av år 2014. Utredningsmännen föreslog att de tio kommunerna i regionen skulle gå samman till en stor kommun.

I början av juni har fullmäktigeförsamlingarna i alla de tio kommunerna beslutat att förkasta förslaget, i bara en av kommunerna krävdes omröstning.

Onaturlig struktur

- Det föreslagna nya Vasa skulle ha haft en onaturlig geografisk struktur och kommunen skulle inte ha varit funktionsduglig, hävdar Hannu Katajamäki i en debattartikel i Pohjalainen.

Han är besviken över att så mycket pengar har lagts ner på en, enligt honom, undersökning av dålig kvalitet.

- Utredningen tog luften ur processen. Efter det här är det onödigt att återkomma till frågan om kommunsammanslagning under den här fullmäktigeperioden, säger Katajamäki.

Onödig utredning

Katajamäki hänvisar till uppgifter i Kommuntidningen i januari 2015 angående kostnader för kommunutredningar. Enligt tidningen skulle 2,9 miljoner euro ha använts till kommunutredningar mellan åren 2008 och 2014. Den dyraste utredningen gjordes i huvudstadsregionen och kostade 524 820 euro. Vasaregionens kommunutredning kostade 142 610 euro och kommunutredningen i Seinäjokiregionen 136 352 euro.

Katajamäki anser att den senaste utredningen om kommunsammanslagningar helt enkelt var onödig och borde ha avslutats senast då social- och hälsovårdsreformen stötte på grund.

Debattartikeln: Kuntajakoselvityksen hinnan ja laadun räikeä epäsuhde

Läs också