Hoppa till huvudinnehåll

Korv och kramar i Fagersta bybutik

fagersta bybutik, Erika Grönqvist
Erika Grönqvist i Fagersta bybutik fagersta bybutik, Erika Grönqvist fagersta bybutik

Många bybutiker skulle inte finnas om det inte var för sommargästerna. I Fagersta bybutik i Borgå fyller handelsman Erika Grönqvist hyllorna inför årets högsäsong.

- Det är ganska lugnt nu men det är ju regnigt, ruskigt och folk sover längre om morgnarna. Nog tror jag de kommer ännu, säger Grönqvist.

Hon vet vad hon talar om. Grönqvist har varit köpman i Fagersta i 19 år och själva bybutiken har stått här i mer än femtio år. Byborna besöker butiken också vintertid men efter midsommaren kommer sommargästerna och drygar ut den magra kassan. Småningom börjar de droppa in också den här förmiddagen.

Glass och korv

- I dag handlar jag glass och korv. Det ska bli ugnsstekt korv och mos idag, säger Hanna Lehmusto.

Lehmusto har stuga i närheten och besöker bybutiken minst en gång i veckan. I början av säsongen brukar familjen storhandla i staden en gång i veckan och komplettera i bybutiken.

Handelsman Erika Grönqvist har förståelse för att många sköter de större ärendena i stora mataffärer.

- Jag kan inte konkurrera med priserna, det är omöjligt. Jag är jätteglad att de kommer hit och kompletterar, säger Grönqvist.

Hon påminner ändå att en bybutik inte finns om folk inte handlar i den.

- Alla behövs. Vill man att det ska finnas en butik så behöver man handla.

Kramen

Erika Grönqvist är inte bara handelsman. Hon får agera både informationsbyrå och psykolog eftersom hon för många kunder är den enda människa de kommer i kontakt med på flera dagar, kanske den enda som kan ge den ensamma gumman en kram.

- Egentligen känns det inte som att jag har kunder utan jag har bara kompisar som kommer och handlar, säger Grönqvist.

Att ha ansvar över en bybutik betyder att man arbetar sju dagar i veckan, aldrig får vara sjuk och knappt kan ta ut någon semester alls. Ändå trivs Grönqvist.

- Jag har världens bästa jobb, säger hon med ett brett leende.