Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländskt skandalinlägg ledde inte till åtgärder

Olli Sademies är Sannfinländare.
Olli Sademies (Sannf) inlägg om att tvångssterilisera afrikaner ledde inte till några åtgärder. Olli Sademies är Sannfinländare. Bild: Yle olli sademies

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors har inte diskuterat politikern Olli Sademies inlägg om att tvångssterilisera afrikanska män. Polisen misstänker inte heller Sademies för hets mot folkgrupp.

Gruppordförande Seppo Kanerva uppgav tidigare för Yle Huvudstadsregionen att Olli Sademies omtalade Facebook-inlägg kommer att leda till diskussion inom gruppen. Sademies skrev sitt inlägg i slutet av maj och gruppen höll ett gruppmöte i onsdags.

- Vi hade så mycket annat att tala om gruppmötet så vi talade inte om det, säger Seppo Kanerva ändå nu.

Varför det?

- Vi hade så mycket annat att prata om så vi hade inte tid för sådana tokigheter.

Vi hade så mycket annat att prata om så vi hade inte tid för sådana tokigheter.― Seppo Kanerva

Du kallade ändå själv inlägget för fascism och du jämförde Sademies med Hitler. Trots det anser du alltså det inte värt att diskutera?

- Jo, det tycker jag men Riikka Slunga-Poutsalo (Sannfinländarnas partisekreterare) sa att partiet tar avstånd från vad Sademies tycker och jag anser att det räcker.

Var går då gränsen för att man inte längre ska vara en del av Sannfinländarnas fullmäktigegrupp?

- Det pratas så mycket och Sademies sade en gång någonting och det är slut nu.

Det är inte första gången han skrivit liknande inlägg.

- Om han fortsätter kan han kastas ut ur partiet men det är inte aktuellt.

Men hur resonerar ni kring det här i Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors?

- Vi pratar när han kommer till mötet. Han var inte på plats. Man ska prata om det när personen själv är på plats. När han är med kan vi prata om saken. Vi har följande möte i augusti, säger Kanerva.

Polisen inledde inte förundersökning

Det var den 26 maj som Helsingforspolitikern Olli Sademies på Facebook skrev att socialskyddet i Finland inte klarar av mängden invandrare och därför måste man tvångssterilisera afrikanska män. Sademies anser att barnmängden i invandrarfamiljer ska begränsas till tre.

Helsingforspolisen fick efter inlägget ta emot tre anmälningar om misstänkt hets mot folkgrupp. Redan några dagar senare beslöt polisen ändå att inte inleda någon förundersökning.

Sademies har själv jobbat vid Helsingforspolisen i tiotals år. Numera är han pensionerad.

Han har tidigare till exempel skrivit inlägg om att daghemsbarn borde lära sig skjuta med automatvapen för att klara sig i det mångkulturella samhället.

"Inlägget ryms inom ramen för yttrandefriheten"

Sademies har på Facebook skrivit att polisen motiverar sitt beslut med han i sitt inlägg inte hotar, baktalar eller förolämpar afrikaner. Polisen skriver också att texten är typisk för Sademies kåserande, frodiga och raka, till och med fula stil. Inlägget är ändå inte hetsande utan reflekterande. Polisen anser därmed att inlägget ryms inom ramen för den ansvarsfulla yttrandefriheten.

67-åriga Olli Sademies är suppleant i Helsingforsfullmäktige och medlem i fastighetsnämnden. Han sitter också i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster och är suppelant i styrelsen för Huvudstadsregionens Vatten Ab.

Han ställde upp i riksdagsvalet i april men blev inte invald. Han fick 462 röster.

Läs också