Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdssäl med efterspel

säl
Arkivbild säl Bild: Yle/Andy Ödman sälar i åbo

Egentliga Finlands räddningsverk hade på måndag en ovanligare utryckning. Vid Särkänsalmi bro i Rimito flöt en skjuten säl upp till ytan.

En båtägare observerade sälen på midsommardagen. Sälen bärgades då närmare bron för att inte försvinna ur sikte före måndagen. Jourhavande brandmästare Reijo Salminen förklarar att det är en stor operation att vinscha in en säl till en brandbil.

- De kan väga upp till 300 kilo. Den här hade alldeles tydligt varit död länge. Det märktes på lukten, säger Salminen.

Brandmännen transporterade sälen till Toppå avfallscentral i Åbo.

- Mottagningsavgiften var 300 euro. För den summan skulle vi kunna köpa många par yllesockor åt brandmännen.

Räddningsverket måste flera gånger per år transportera bort sälar och annat storvilt, om djuren är för nära bebyggelse eller bredvid simstränder.

En skjuten gråsäl är svår att få tag på

I Egentliga Finland får man i år skjuta 273 gråsälar, men skjutna sälar är svåra att få tag på innan de sjunker till botten. Jägarna borde ändå rapportera till viltcentralen om varje skjuten säl.

Tidigare brukade man skjuta sälar på isen, men det går inte längre då jaktsäsongen börjar först den 16 april.

- Nu börjar säsongen ta slut, och det är fortfarande cirka 230 sälar kvar i kvoten, säger viltplanerare Jörgen Hermansson.

En del fiskare skjuter sälar för att skydda sina bragder och sin utkomst, men målet är att man skulle få tag på alla skjutna sälar.

- Alltid lyckas det ändå inte, konstaterar Hermansson, men man försöker utveckla fällor, där sälarna kunde fångas levande.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland